Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

Skoro tři roky po demonstraci na Blatném náměstí v Moskvě 6. května 2012, trestní vyšetřování protestujících stále pokračují a provádějí se nová zatčení. 7. dubna 2016 Maksim Panfilov, třicetiletý obyvatel města Astrachaň, byl zadržen na základě obvinění z účasti na veřejných nepokojích a násilí proti policii. Hrozí mu trest odnětí svobody na osm až pět let za každý údajný trestný čin. Byl okamžitě převezen do Moskvy a následující den soudce okresního soudu Basmanny nařídil jeho zadržení až do 7. června.

Amnesty International považuje obvinění z účasti na veřejných nepokojích spojené s demonstrací na Blatném náměstí 6. května 2012 za politicky motivované a má obavy, že právo Maksima Panfilova na spravedlivý soudní proces bylo porušeno. Během jeho prvního rozhodujícího výslechu ve vazbě jeho právník nebyl přítomen a Maksim byl vrácen do vyšetřovací vazby bez řádného zvážení alternativních opatření navzdory obavám o jeho zdraví, co je v rozporu s ruským zákonem, s mezinárodním zákonem a normami v oblasti lidských práv. Kromě toho, po jeho zatčení mu nebyly poskytnuty pravidelně užívané léky, co se v podstatě rovná krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení.

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.

13.11.2015

Čína: Mučení a vynucená doznání pokračují, týkají se i právníků

Trestní právo v Číně je stále silně závislé na vynuceném doznání mučením a špatným zacházením.

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti