Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

  Článek

Skoro tři roky po demonstraci na Blatném náměstí v Moskvě 6. května 2012, trestní vyšetřování protestujících stále pokračují a provádějí se nová zatčení. 7. dubna 2016 Maksim Panfilov, třicetiletý obyvatel města Astrachaň, byl zadržen na základě obvinění z účasti na veřejných nepokojích a násilí proti policii. Hrozí mu trest odnětí svobody na osm až pět let za každý údajný trestný čin. Byl okamžitě převezen do Moskvy a následující den soudce okresního soudu Basmanny nařídil jeho zadržení až do 7. června.

Amnesty International považuje obvinění z účasti na veřejných nepokojích spojené s demonstrací na Blatném náměstí 6. května 2012 za politicky motivované a má obavy, že právo Maksima Panfilova na spravedlivý soudní proces bylo porušeno. Během jeho prvního rozhodujícího výslechu ve vazbě jeho právník nebyl přítomen a Maksim byl vrácen do vyšetřovací vazby bez řádného zvážení alternativních opatření navzdory obavám o jeho zdraví, co je v rozporu s ruským zákonem, s mezinárodním zákonem a normami v oblasti lidských práv. Kromě toho, po jeho zatčení mu nebyly poskytnuty pravidelně užívané léky, co se v podstatě rovná krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...