Historický průlom v oblasti práv transsexuálů v Norsku

Úspěch

Klíčové právní reformy, které 18. března 2016 navrhlo norské ministerstvo zdravotnictví, představují významný průlom, který by mohl změnit život transsexuálních lidí v Norsku. Pokud parlament návrh schválí, transsexuálové budou mít možnost právního uznání změny pohlaví rychlým, přístupným a transparentním postupem.

Nový návrh by snížil věkovou hranici z 18 na 16 let na to, aby jednotlivci mohli definovat svou vlastní pohlavní identitu a požádat o právní uznání změny pohlaví. Děti ve věku od 6 do 16 let můžou tak udělat se souhlasem rodičů. Pokud rodiče nesouhlasí, bude o tom rozhodovat nezávislý orgán s ohledem na nejlepší zájem dítěte. Děti do šesti let na základě nového návrhu nemůžou legálně změnit pohlaví .

Předchozí praxe

Transsexuálním lidem v Norsku možnost právního uznání změny pohlaví byla odepřena kvůli požadavkům, které porušují celou řadu lidských práv. Současná praxe pochází ze 70. let a změna pohlaví je možná pouze po podstoupení procedury tzv. úplné změny pohlaví. Ta zahrnuje psychiatrickou diagnózu a povinnou lékařskou péči včetně chirurgické konverze pohlavních orgánů a sterilizace.

6.4.2016

Rozšíření zákona o partnerství v Řecku

17.11.2015

Mezinárodní Amnesty online kurz o svobodě projevu je tu!

15.6.2015

Vzdělávací tým Amnesty na stáži v Norsku

Na začátku června se čeští Amnesťáci, kteří mají na starosti vzdělávání, zúčastnili evropského skillsharu v Norsku.

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů