Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto Krajským soudem Sverdlovsk. 20. února byla shledána vinnou z "podněcování nenávisti a nepřátelství" ve svých příspěvcích na sociálních sítích. Soudce odvolacího soudu zamítl všechny žádosti jejího právníka, včetně žádosti o amnestii. Trest nyní vstoupí v platnost a Jekatěrina Vologženinová – svobodná matka a jediná pečovatelka o svoji starou matku – bude muset odpracovat 320 hodin neplacené "nápravné práce". Její notebook a počítačová myš budou zničeny jako "zbraně, s kterými byl spáchán trestný čin".

V odděleném soudním řízení, které se konalo 13. dubna, tři soudci stejného Krajského soudu Sverdlovsk rozhodli, že Jekatěrina Vologženinová musí zůstat na Seznamu teroristů a extremistů sestaveným Rosfinmonitoringem – oficiální ruskou agenturou, která byla zřízena, aby bojovala proti praní peněz a financování terorismu – a její bankovní účet a karty zůstávají zablokované. Vologženinová podá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR).

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

17.2.2016

Brazílie: Dvanáct policistů odpovědných za smrt

Dvanáct příslušníků vojenské policie se podařilo usvědčit a odsoudit za mučení a následnou smrt, procesní podvody a snahu ukrýt tělo v případě zmizení Amarilda de Souzy v Rio de Janeiru.

16.9.2015

Vietnam v rámci amnestie nepropustil žádné politické vězně

9.12.2015

Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona