Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

Úspěch

Chadídža Ismailová byla v září v soudním procesu odsouzena k sedmi a půl letům vězení na základě vykonstruovaných obvinění zpronevěry, nezákonného podnikání, daňovým únikům a zneužití úředního postavení. Nejvyšší soud, poté co zrušil dvě ze čtyř původních obvinění, snížil 25. května rozsudek na podmíněnou dobu tří a půl let.

„Chadídža Ismailová musí být plně zproštěna viny, jestli má někdy dosáhnout na spravedlnost za její neoprávněné věznění,“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii. „Mnoho dalších politických vězňů je v Ázerbájdžánu stále vězněno za uplatňování svého práva svobody projevu. Musí být propuštěni, aby se rozbilo toto nebezpečné schéma strachu a utlačování.“

Chadídža Ismailová pracovala pro Rádio Svobodná Evropa a vyšetřovala a informovala o korupci na nejvyšších pozicích ázerbájdžánské vlády, včetně rodinných členů prezidenta Ilhama Alijeva. Na začátku května obdržela cenu UNESCO World Press Freedom.

30.3.2016

Prominentní ázerbájdžánský aktivista Alijev na svobodě!

6.4.2016

Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

11.6.2015

Ázerbájdžán v lidskoprávním hledáčku před zahájením Evropských her

Amnesty International zveřejnila výzkumnou zprávu o potlačování občanské společnosti v Ázerbájdžánu. Česká sekce se připojila k výzvě neziskovek směřované Českému olympijskému výboru, aby v komentářích o Evropských hrách neignoroval lidskoprávní problémy v zemi a požadoval propuštění tamních politických vězňů.

10.10.2015

Ázerbájdžán: Vyhoštění pracovníků Amnesty International těsně před volbami

Před volbami nabírá omezování svobody projevu na intenzitě.