Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Úspěch

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

www.amnesty.ca

V červenci 2012 byla na Yecenii Armentovou uvalena vazba, ve které byla policií brutálně mučena, aby se nuceně přiznala k vraždě svého tehdejšího manžela. Byla dlouhé hodiny mlácena, opakovaně znásilňována a vyhrožovali jí, že zabijí její děti. Na základě tohoto vynuceného přiznání, bez dalších průkazných důkazů, byla obviněna z vraždy.

Čtyři roky poté byla stále držena ve vězení, zatímco její mučitelé unikali trestu.Díky kampani za její propuštění se zvedla obrovská vlna solidarity a nátlaku na úřady, aby byla Yecenie propuštěna, její případ byl nezávisle prozkoumán a její mučitelé byli odsouzeni za své chování.

Soudce rozhodl, že bude Yecenie zproštěna viny a 7. června byla propuštěna na svobodu. Krátce po svém propuštění pronesla:

,,Chci poslat ohromné díky všem lidem, kteří byli se mnou. Bez jejich podpory by to bylo téměř nemožné. Chci jim poděkovat [aby tak] pokračovali v tom boji, aby se nevzdali té úžasné práce, kterou je boj za práva dalších lidí. Občas to spravedlnosti trvá, ale nakonec přijde."

Zobrazit přílohy

23.11.2015

Arif Junus propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů

23.9.2015

V Bělorusku propustili vězně svědomí

22. srpna se politický vězeň Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení.

6.4.2016

Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.