Špatné zprávy - Raífa čeká další bičování

Nejvyšší soud v Saúdské Arábii potvrdil odsouzení Raífa Badawího k deseti letům vězení a tisíci ranám bičem.

Je příšerné, že byl potvrzen tak krutý a nespravedlivý rozsudek. Blogování není zločin a Raíf Badawí je potrestán pouze za snahu uplatňovat své právo na svobodu projevu,“ řekl Philip Luther, ředitel oddělení Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Proti rozhodnutí se Raíf už nemůže odvolat. Je tedy možné, že ho už tenhle pátek čeká další veřejné bičování.

Dne 9. ledna 2015, po pátečních modlitbách, dostal Badawí padesát ran bičem při veřejném bičování na náměstí v Džiddě. To vyvolalo nejen mezinárodní protesty, ale také vlnu solidarity po celém světě. Bičování mělo pokračovat každý pátek, kvůli zdravotnímu stavu Badawího bylo ale odvoláno. Raíf od této doby bičován nebyl, úřady ale neuvedly žádné důvody. Teď ale bohužel všechno nasvědčuje tomu, že Raíf dostane i zbylých 950 ran bičem.

17.10.2016

Špatné podmínky v newyorském ženském vězení?

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.