Špatné zprávy - Raífa čeká další bičování

Nejvyšší soud v Saúdské Arábii potvrdil odsouzení Raífa Badawího k deseti letům vězení a tisíci ranám bičem.

Je příšerné, že byl potvrzen tak krutý a nespravedlivý rozsudek. Blogování není zločin a Raíf Badawí je potrestán pouze za snahu uplatňovat své právo na svobodu projevu,“ řekl Philip Luther, ředitel oddělení Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Proti rozhodnutí se Raíf už nemůže odvolat. Je tedy možné, že ho už tenhle pátek čeká další veřejné bičování.

Dne 9. ledna 2015, po pátečních modlitbách, dostal Badawí padesát ran bičem při veřejném bičování na náměstí v Džiddě. To vyvolalo nejen mezinárodní protesty, ale také vlnu solidarity po celém světě. Bičování mělo pokračovat každý pátek, kvůli zdravotnímu stavu Badawího bylo ale odvoláno. Raíf od této doby bičován nebyl, úřady ale neuvedly žádné důvody. Teď ale bohužel všechno nasvědčuje tomu, že Raíf dostane i zbylých 950 ran bičem.

24.6.2015

Saúdská Arábie: Každá rána bičem je porušením mezinárodního práva

Amnesty International vede kampaň za propuštění Raífa od doby, kdy byl v roce 2012 zatčen. Úřady Saúdské Arábie na výzvy politiků ani aktivistů nereagují.

22.6.2015

Nesnesitelná muka mojí rodiny – jak se srovnávám s bičováním mého manžela

Dopis manželky vězněného bloggera Raífa Badawího, odsouzeného na 10 let a tisíc ran bičem. Ensaf Hajdarová emigrovala do Kanady a zasazuje se za propuštění svého manžela, aktivisty bojujícího za svobodu slova v Saúdské Arábii.

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.

23.6.2015

Raíf Badawí: Tajnosti, libovůle a napětí – spravedlnost na saúdský způsob

Amnesty International vede kampaň za propuštění Raífa od doby, kdy byl v roce 2012 zatčen. Od zbičování v lednu se připojilo více než milion aktivistů, novinářů a politiků, kteří volají po ukončení hrůzy a po okamžitém propuštění.