Art for Amnesty: letní novinky od hvězd street artu

Mikuláš Zipper a Pasta Oner vytvořili další grafiky pro Amnesty. Nenechte si je ujít!

Umělců, kteří se rozhodli vyjádřit svou podporu lidským právům a spolupracovat s Amnesty, je v poslední době čím dál tím víc.

Signované grafiky od Mikuláše Zippera vznikly k 25 letům působení Amnesty v České republice, které slavíme právě letos!

Amnesty@25 Licker jsou ústa s vyplazeným děravým jazykem, která lze chápat jako výraz nesouhlasu. Díra v jazyku odkazuje na táhlo jezdce zdrhovadla (Zipper). Ten Mikuláš ve svém street artovém období používal především na nálepkách. "Zip Licker" je doplněn symbolickým příběhem uzamčení a následného osvobození bolestivým odříznutím. To lze napravit odemknutím a přišitím odseknuté části.

„Podpořit Amnesty pro mne znamená mít možnost postavit se za hodnoty, se kterými souhlasím. Pevně věřím v objektivní výsledky Amnesty po celém světě a české pobočce přeji vše nejlepší do dalších 25 let existence. Jsem rád, že můžu skloubit svou práci s obhajobou lidských práv,“ říká Mikuláš Zipper.

Další novinkou na Amnesty artovém "pultu" je nová grafika od Zipperova kamaráda a průkopníka street artu Pasty Onera. Ten se opět rozhodl vyjádřit své rozhořčení nad současnou společností. Exkluzivně pro Amnesty vytvořil grafickou meditaci na téma role médií v našem životě a manipulace veřejným míněním aneb: Psalo se to v novinách, tak to musí být pravda!

"Když sleduju atmosféru dnešní doby, vzrůstající radikalizaci společnosti, xenofobii a výzvy k nenávisti, jde z toho na mně strach. Není nadále možné mlčet. Člověk, který mlčí a jen z povzdálí pozoruje zlo páchané kolem něj, se stává jeho spolupachatelem. Proto podporuju Amnesty International, organizaci, která za lidská práva ve světě bojuje už bezmála 60 let. Navíc mě oslovuje propojeni lidskoprávní tématiky a umění. Umění vždy mělo sílu formovat náladu ve společnosti. A jinak tomu není ani dnes," říká o svém zapojení do Amnesty Pasta Oner.

Sdílejte a nakupujte na art.amnesty.cz! Vybere si každý!

Pasta Oner signuje grafiky v pražské kanceláři Amnesty.

AMNESTY@25 LICKER

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

25.1.2016

Novinky k uvěznění Phyoe Phyoe Aung

25.1.2016

Novinky k uvěznění Zunara

Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.