Nejen Raíf Badawí: 10 krutých skutečností ze Saudské Arábie

9. ledna úřady Saudské Arábie nechaly poprvé veřejně bičovat blogera a aktivistu Raífa Badawího. Byl odsouzen k tisíci ranám bičem a deseti letům vězení za „urážku islámu“ a založení on-line fóra pro politické debaty.

9. ledna úřady Saudské Arábie nechaly poprvé veřejně bičovat blogera a aktivistu Raífa Badawího. Byl odsouzen k tisíci ranám bičem a deseti letům vězení za „urážku islámu“ a založení on-line fóra pro politické debaty.

Týden po prvních padesáti ranách, k nimž došlo před mešitou ve městě Džidda, sdělil lékař představitelům věznice, že se Badawího zranění nezahojila natolik, aby mohl podstoupit další kolo tohoto brutálního trestu.

Lékařská komise doporučila, aby Raíf Badawí nebyl kvůli vysokému krevnímu tlaku bičován, avšak jiný vězeňský doktor trval na tom, že Badawí je v pořádku a bičován by být měl. Poté už Raíf nikdy bičován nebyl, oficiální důvody ale neznáme.

Raíf Badawí se dostal na titulní strany médií po celém světě. Co se děsivého stavu lidských práv v království u Perského zálivu týče, je jeho případ pouhou špičkou ledovce. Zde uvádíme deset alarmujících faktů z výzkumu Amnesty International:

1. Kruté a nehumánní, ponižující tresty

Soudy v Saudské Arábii nadále odsuzují k trestu zbičováním za mnoho prohřešků a často po nespravedlivých procesech. Kromě Raífa Badawího byli za poslední dva roky odsouzeni ochránci lidských práv Michlif bin Daham al-Šammarí a Omar al-Sa’idprvní ke dvěma, druhý ke třem stům ranám. Filipínská hospodyně Ruth Cosrojasová byla odsouzena ke třem stům ranám. Mezi tresty za některé zločiny patří také amputace a křížové amputace (useknutí pravé ruky a levé nohy).

2. Nárůst počtu popravených

Saudská Arábie patří mezi země, kde se koná nejvíce poprav na světě. Ročně jsou k smrti odsouzeny desítky lidí, z nichž mnohým je veřejně setnuta hlava. Zatím bylo letos popraveno čtyřicet osob – téměř čtyřikrát více než za stejnou část loňského roku.

3. Tvrdá opatření proti aktivistům

Kromě Raífa Badawího jsou ve vězení desítky aktivistů, kteří pouze otevřeně využívali svobody projevu, sdružování a shromažďování. Úřady se zaměřily na malou, ale hlasitou skupinu ochránců lidských práv. Mimo jiné protiteroristickými zákony potlačují jejich nenásilnou činnost, která spočívá v odhalování a kritice porušování lidských práv.

4. Žádný prostor pro disent

Všechna veřejná shromáždění včetně demonstrací zůstávají od roku 2011 zakázána nařízením ministerstva vnitra. Kdo se zákazu vzepře, čelí zatčení, stíhání a uvěznění, přičemž je obviněn například z „navádění lidí proti úřadům“.

5. Systematická diskriminace žen

Ženy a dívky jsou dodnes diskriminovány v zákonech i v praktickém životě. Podle zákonů jsou podřazené mužům, zejména v rodinných otázkách jako manželství, rozvody, péče o děti a dědictví. Ženám, které podpořily kampaň proti tomu, že mají ženy de facto zakázáno řídit, hrozí zatčení, zastrašování a další obtěžování.

6. Mučení ve vazbě na denním pořádku

Propuštění vězni, obžalovaní a další lidé sdělili Amnesty International, že se bezpečnostní složky nadále běžně uchylují k mučení a jinému špatnému zacházení. Osoby, které jsou za to zodpovědné, nebyly nikdy postaveny před soud.

7. Svévolné zatýkání a zadržování

Spousty lidí byly zatčeny a drženy ve vazbě před soudním procesem po dobu šesti měsíců nebo ještě déle, čímž došlo k porušení vlastních zákonů země. Zadržení jsou během výslechů často izolováni a nemohou se setkat s právníkem. Někteří bojovníci za lidská práva jsou zadržováni více než dva roky, aniž by byli obviněni nebo souzeni.

8. Zakořeněná náboženská diskriminace

Menšinoví šíité, z nichž většina žije ve východní, na ropu bohaté části země, čelí neustálé diskriminaci, která je omezuje v přístupu ke službám vlády a při hledání zaměstnání. Šíitští aktivisté byli za údajnou účast na protestech v letech 2011 a 2012 odsouzeni k smrti nebo k dlouhodobému pobytu ve vězení.

9. Masová deportace migrujících pracovníků

Podle ministerstva vnitra vedl zátah na sezónní migrující pracovníky ze zahraničí v listopadu 2013 k deportaci více než 370 tisíc lidí. Ještě loni v březnu nebylo na svobodě okolo 18 tisíc lidí. Tisíce byly ve zkráceném řízení navráceny do Somálska, Jemenu a dalších států, kde hrozí porušování lidských práv.

10. "Co se v království uvaří, to se tam i sní"

Saudskoarabské úřady i nadále zakazují vstup nezávislým lidskoprávním organizacím, jako je Amnesty International. Podnikají represivní kroky, včetně zapojení soudů, proti aktivistům a rodinným příslušníkům obětí, které Amnesty kontaktují.

31.5.2016

iDnes: USA přestaly dodávat kazetové bomby do Saúdské Arábie.

15.12.2015

MFD se zaměřila na vývozy českých zbraní do Saúdské Arábie

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.