Mohammed ze Sýrie v panelu konference Knihovny VH

Mohammed Kazkji (23) je z Damašku. Poté, co ztratil řadu příbuzných v syrském konfliktu, utekl před násilným odvedením do armády. Několik měsíců žil v Libyi, kde eskalovalo bezpráví a násilí. Nastoupil na loď, která ztroskotala 11. října 2013 (jedno z velkých ztroskotání, při kterém zahynulo na 200 lidí včetně řady dětí a Mohammedova nejlepšího přítele.) Mohamedda zachránila maltská pobřežní stráž a odvezla na ostrov. Snažil se několikrát dostat do Nizozemí, ale vždy byl na základě Dublinského systému vrácen na Maltu. Tam mu nakonec udělili mezinárodní ochranu, pracuje tam jako elektrikář – a sní o tom, že dokončí studia elektrotechnického inženýrství.

Na přelomu září a října přijel s Amnesty výzkumníkem Mattee mde Bellisem do Prahy, aby se podělil o svůj příběh. Vznikla spousta mediálních výstupů, účastnil se besed se studenty i aktivisty...jeho vystoupení v panelu na konferenci Knihovny Václava Havla můžete shlédnout na následujícím odkazu:

24.8.2016

Eurozprávy: Gauri von Guliková z Amnesty o důvodech syrských rodin brát děti na nebezpečnou cestu do Evropy

29.2.2016

Teď proměňte své sliby v činy, vyzývají nevládky lídry z dárcovské konference

Konsorcium nevládních organizací k dárcovské konferenci "Supporting Syria"

8.1.2016

Sýrie: Rusko není schopné přiznat zabíjení civilistů

Během ruských leteckých útoků v Sýrii došlo k zabití stovek civilistů. Dále byly silně poničeny obytné oblasti, domovy, mešita, rušné tržiště i zdravotnická zařízení. Pro Amnesty jsou to důkazy porušování mezinárodního humanitárního práva.

4.1.2016

Lidovky o Amnesty výzkumu ruských náletů v Sýrii