Výzva pro romské studenty!

Nadace Open Society Fund Praha vyhlašuje výzvu na podporu romských vysokoškolských studentů a studentek na školní rok 2015/2016.

Romská menšina platí v České republice za jednu z nejvíce znevýhodněných. I nadále přetrvává diskriminace romských dětí ve vzdělávání a u dospělých na trhu práce a v otázce bydlení. Stále více Romů se ocitá v sociálním vyloučení a tvoří většinu populace tzv. sociálně vyloučených lokalit. Účast Romů na vysokoškolském vzdělání je podstatně menší než u majoritní společnosti a je daleko více ovlivněna sociálním zázemím rodin a škol. Vysokoškolsky vzdělaní Romové ale přitom hrají důležitou roli při bourání zažitých stereotypů i jako pozitivní příklady.

Cíl výzvy:

Cílem výzvy je podpořit vybrané romské vysokoškolské studenty a studentky v jejich studijním, profesním i osobním rozvoji. Poskytnutí stipendia si klade za cíl pomoci úspěšnému absolvování vysokoškolského studia a následnému vstupu na trh práce. Úspěšný vstup mladých Romů na trh práce je očekávaným dlouhodobým výstupem stipendijní podpory.

Obsah stipendijního programu:

• studijní stipendium v maximální výši 60 000,- Kč za rok

• povinnou pracovní stáž (např. v soukromé firmě, státní instituci, ambasádě, apod.) (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinnou neplacenou stáž v neziskové organizaci, min. 100 h/rok (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinný kurz cizího jazyka (zvolí si podpoření stipendisté, hrazen v rámci programu)

• trénink, školení v oblasti aktivního občanství, lidských práv, politické gramotnosti, leadershipu, apod.

• povinnou účast na vybraných akcích Nadace OSF

Stipendistu/ku bude v průběhu programu doprovázet “mentor”, osobnost zvolená a odsouhlasená stipendistou i nadací, za účelem supervize, motivace a pomoci s průběhem stipendia. Cílem je poskytnout robustní podporu i v neakademických oblastech života se silným propojením na trh práce.

Zjistěte VÍC, čas je jen do 15. června!!!

8.9.2016

STÁŽ: Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Hledáme stážistu/ku, který/á se stane součástí vzdělávacího projektu na středních školách

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

10.12.2015

Živá knihovna, komiksy i muzika v Brně!

13.11.2015

Osm let po rozsudku D. H. musí dojít ke komplexní desegregaci škol

Neziskovky zabývající se lidskými právy Romů komentují 8 let od převratného rozsudku stav vzdělávání romských dětí v ČR.