Odpověď Evropy na uprchlickou krizi ve Středomoří: Záchrana reputace, ne životů

Reakce Amnesty na včerejší mimořádné jednání evrospkých lídrů.
Závazek řady evropských států k poskytnutí prostředků, lodí a letounů pro pátrací a záchranné operace ve Středomoří vyjde nazmar, když selhalo rozšíření oblastí operace Triton, říká Amnesty International.

Čeho jsme byli svědky v Bruselu, byla operace na záchranu reputace, ne životů. Všechna pronesená slova sice nasvědčují tomu, že lídři Evropské unie neberou zachraňování životů v moři na lehkou váhu. Ve skutečnosti ale stále jdou řešení jen na půl cesty,“ říká John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Pokud nepostoupí ještě dál, migranti a uprchlíci se budou dále topit a Evropa znovu ostudně selže v otázce tragédie, která se odehrává na jejím prahu. Nemůže-li se Triton změnit, potom Triton není řešením, bez ohledu na to, kolik zdrojů se do něj investuje“

Závěrem včerejšího mimořádného bruselského summitu kvůli humanitární krizi ve Středozemním moři bylo oznámení zvýšení finančních zdrojů na existující operace kontrolující hranice Evropské unie, včetně Tritonu.

Plánované ztrojnásobení financí na Triton nenaplní ve skutečnosti potřebu pátracích a záchranných akcí ve Středomoří, pokud se oblast nerozšíří do mezinárodních vod, kde dochází k většině úmrtí.

19.9.2016

Amnesty k probíhajícím summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

29.3.2016

RESPEKT K ZÁVAZKŮM. UPRCHLICKÁ PROBLEMATIKA

Jakýkoli stát v izolaci nefunguje dobře. Proto státy spolupracují s dalšími v řadě nadnárodních oblastí: obchod, politika, lidská práva... Současně stát nemůže efektivně fungovat bez dodržování mezinárodního práva. Jde o klíčový prvek kooperace jako celku: hrát podle společných pravidel.

15.6.2015

Zanedbáním uprchlické krize světoví lídři odsuzují miliony lidí k životu v bídě a tisíce k smrti

Amnesty vydává novou výzkumnou zprávu mapující nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války.

8.7.2015

Balkán: Uprchlíci a migranti biti policií, v naprostém právním vákuu a bez pomoci EU