Uvězněn a bičován za články na internetu

Skoro 5000 podpisů na podporu Raífa Badawího ze Saúdské Arábie jsme 5. února předali saúdské ambasádě v Praze.

50 ran bičem má blogger Raíf Badawí dostat každý pátek – dokud jich nebude 1000. Kromě bičování byl odsouzen k 10 letům vězení a obrovské pokutě (v přepočtu 6 milionů korun). Co spáchal? Založil diskusní fórum, aby podpořil veřejnou debatu v Saúdské Arábii.

Bičování probíhá veřejně – odsouzený je při něm připoutaný a každý se na něj může přijít podívat. Prvních 50 ran dostal Raíf 9. ledna. Podruhé bylo bičování odloženo, protože rány se nestačily zhojit.

„Je to absurdní – saúdské úřady chtějí nechat Badawího uzdravit, aby ho pak mohly znovu zbičovat. Bičování je naprostým porušením mezinárodního práva za jakýchkoli okolností. Není to poprvé, co k němu v Saúdské Arábii došlo, tento trest se dokonce vykonává veřejně v pravidelných intervalech, ale zemi to prochází. Na jednu stranu tvrdí, že bojují s terorismem a odsuzují útoky na Charlie Hebdo, na druhou stranu sami porušují lidská práva. Je ten správný čas připomenout, že nemůžeme mít dvojí standard lidských práv,“ řekl CNN generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Kampaň za Raífovo propuštění vedeme v mnoha zemích světa – vyzýváme k zakročení saúdské úřady i jednotlivé národní vlády. A zdá se, že mezinárodní tlak pomáhá! Saudský král podle informací od Raífovi ženy požádal o přezkoumání případu Nejvyšší soud.

PODPISY SBÍRÁME DÁL! PODPOŘTE RAÍFA online ještě dnes!

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

25.8.2015

Vietnam hodlá amnestovat 17 000 vězňů

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.