Nevládní organizace vítají rozhodnutí vlády přijmout patnáct syrských dětí, odmítají však diskriminaci

Nevládní organizace a občanské iniciativy zabývající se tématy uprchlictví a migrace přivítaly středeční rozhodnutí české vlády umožnit patnácti nemocným syrským dětem podstoupit léčbu v ČR a nabídnout jim i jejich rodinám možnost pobytu. „Vítáme, že se vláda po měsících váhání rozhodla podpořit přijetí patnácti syrských dětí s jejich rodinami do ČR a umožní jim tak podstoupit zde potřebnou léčbu. Považujeme to za důležité gesto solidarity jak směrem k uprchlíkům, tak i k dalším státům Evropské unie, které se do pomoci uprchlíkům prostřednictvím přesídlení již dříve zapojily,“ uvedla Šárka Antošová z Amnesty International Česká republika.

Zástupci nevládních organizací také ocenili rozhodnutí vlády poskytnout uprchlíkům pomoc na místě ve výši 100 milionů Kč. Tyto prostředky však nesmí být vnímány jako vykoupení z další odpovědnosti. Přijetí alespoň tisíce uprchlíků před válkou v Sýrii, pro které má ČR již nyní volné kapacity, by mělo následovat. Zcela nepřijatelná je pak plošná diskriminace některých skupin při jejich přesidlování.

„Je alarmující, že ministr Chovanec nadále zdůrazňuje „křesťanský původ“ přijímaných uprchlíků. Hlavním kritériem pomoci musí být míra ohrožení konkrétních osob. Plošný důraz na osoby určitého vyznání může vést k nerovným podmínkám při jejím poskytování, a popřít tak zásady humanitární pomoci,“ dodala Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Válka v Sýrii za sebou dosud zanechala více než 200 000 mrtvých. Na 9 milionů Syřanů bylo nuceno opustit své domovy, z nichž více než 3 miliony uprchly do zahraničí – především Turecka, Libanonu a Jordánska. Během nedávné konference OSN se evropské státy zavázaly nabídnout domov stu tisícům syrských uprchlíků. Česká vláda zatím pomohla patnácti dětem s rodinami. Přijetí dalších uprchlíků nevládní organizace považují za nezbytné.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

24.8.2016

Eurozprávy: Gauri von Guliková z Amnesty o důvodech syrských rodin brát děti na nebezpečnou cestu do Evropy

4.8.2016

Bývalý uprchlík zachránil svou rodinu na řeckém pobřeží

Ghias Aljundi před 18 lety uprchl ze Sýrie do Velké Británie. Jako jeden z tisíců dobrovolníků pomáhá uprchlíkům přijíždějícím do Řecka. Nenapadlo ho ale, že by mohl zachránit i svou vlastní rodinu.

29.2.2016

Teď proměňte své sliby v činy, vyzývají nevládky lídry z dárcovské konference

Konsorcium nevládních organizací k dárcovské konferenci "Supporting Syria"