Tomio Okamura a jeho islamofobní výzvy

Reakce Amnesty International ČR na výroky předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie.
Amnesty International ČR (AI) je znepokojena výzvami předsedy hnutí Úsvit a poslance PČR Tomia Okamury ohledně soužití s muslimy v ČR, které zveřejnil na sociální síti Facebook 3. ledna 2015.

Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a venčit je v okolí jejich mešit, píše se například v textu, který politik zveřejnil a jehož autorem je člen grémia hnutí Jiří Kobza. Vyzývá i k bojkotu prodejen, které muslimové provozují. S tímto textem se podle svého prohlášení Okamura naprosto ztotožňuje.

Kobzovy, respektive Okamurovy výzvy jsou populistické a degradující. Nepřísluší politikům PČR a Amnesty vítá, že se i někteří členové hnutí Úsvit od těchto výroků, které nabádají k islamofobii a nesnášenlivosti, distancují. Amnesty by přivítala, kdyby i ostatní vládní strany a politici zaujali negativní postoj k výrokům Tomia Okamury, například jasnou a odsuzující reakci ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

AI se dlouhodobě snaží upozorňovat evropské vlády na stereotypy a předsudky, které v mnoha zemích vůči muslimům panují. Lidskoprávní organizace vyzývá, aby byla respektována svoboda vyjadřování a náboženství. Politici v mnoha zemích namísto boje proti předsudkům a dialogu používají téma muslimů a islámu k podbízení se voličům.

Přečtěte si Amnesty výzkumnou zprávu o islmofobii v Evropě.

22.10.2015

Kuba nečekaně propustila z vězení kritika režimu

Znamená tento krok obrat v postoji státu vůči disentu?

21.10.2015

Kuba: Nový přístup vlády k opozici po milosti pro kritika?

Kubánský graffiti umělec byl náhle propuštěn z vězení na předměstí Havany