Tomio Okamura a jeho islamofobní výzvy

  Článek

Diskriminace   Česká republika publikován 4.1.2015

Reakce Amnesty International ČR na výroky předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie.

Amnesty International ČR (AI) je znepokojena výzvami předsedy hnutí Úsvit a poslance PČR Tomia Okamury ohledně soužití s muslimy v ČR, které zveřejnil na sociální síti Facebook 3. ledna 2015.

Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a venčit je v okolí jejich mešit, píše se například v textu, který politik zveřejnil a jehož autorem je člen grémia hnutí Jiří Kobza. Vyzývá i k bojkotu prodejen, které muslimové provozují. S tímto textem se podle svého prohlášení Okamura naprosto ztotožňuje.

Kobzovy, respektive Okamurovy výzvy jsou populistické a degradující. Nepřísluší politikům PČR a Amnesty vítá, že se i někteří členové hnutí Úsvit od těchto výroků, které nabádají k islamofobii a nesnášenlivosti, distancují. Amnesty by přivítala, kdyby i ostatní vládní strany a politici zaujali negativní postoj k výrokům Tomia Okamury, například jasnou a odsuzující reakci ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

AI se dlouhodobě snaží upozorňovat evropské vlády na stereotypy a předsudky, které v mnoha zemích vůči muslimům panují. Lidskoprávní organizace vyzývá, aby byla respektována svoboda vyjadřování a náboženství. Politici v mnoha zemích namísto boje proti předsudkům a dialogu používají téma muslimů a islámu k podbízení se voličům.

Přečtěte si Amnesty výzkumnou zprávu o islmofobii v Evropě.

Aktuální petice

  Česká republika

Petice za přijetí opatření proti násilí na ženách

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“

 

Aktuální počet podpisů: 11141 Náš cíl: 11500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...