Podezření z nepřiměřeného použití síly policie u squatu Klinika musí být prošetřeno.

  Článek

Amnesty vyzývá české úřady, aby incident náležitě vyšetřily.

Amnesty International vyzývá české úřady, aby okamžitě a důkladně prošetřily okolnosti rozehnání shromáždění a podezření z nepřiměřeného použití síly policejních těžkooděnců při demonstraci v Praze 13. prosince.

Demonstrace se konala proti vyklizení squatu známé jako Klinika, který měl za cíl sloužit jako společenské centrum v budově bývalé nemocnice v Praze. Ve 2 odpoledne se asi 900 lidí shromáždilo na náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud pochodovali ke Klinice vzdálené asi dva kilometry. Plánovaná demonstrace oficiálně skončila po půl páté. V té době asi 30 účastníků vstoupilo do vystěhované Kliniky. Když je policisté požádali, aby vyklidili prostor, poslechli a řídili se podle pokynů. Krátce poté dorazily na místo zásahové jednotky policie a požádaly všechny zbývající tři stovky demonstrantů, kteří byli mimo budovu, aby okamžitě odešli. Podle některých přítomných těžkooděnci varovali přítomné, že nedodržení požadavku by mohlo vést k použití síly. Demonstranti dotazovaní Amnesty International tvrdí, že policisti neposkytli žádné důvody pro takový příkaz, a že na místě panoval všeobecný nedostatek komunikace mezi policisty a demonstranty, kteří byli naprosto klidní.

Amnesty International získala výpovědi několika svědků, kteří uvedli, že těžkooděnci přistoupili k použití zbytečné a nadměrné síly k tomu, aby rozehnali zbývající demonstranty.Mluvčí policie tato tvrzení veřejně zamítla a uvedla, že policejní zásah byl přiměřený. Podle svědectví účastníků napětí eskalovalo po zbití a zatčení organizátora protestu. Demonstranti začali skandovat "Stop násilí" a "Nechte ho být," ale zůstali v klidu. Po zatčení zásahové policejní jednotky pokračovaly v rozhánění demonstrantů. Údajně použily obušky, pepřový sprej, kopance a další sílu k tomu, aby rozehnaly dav. Někteří z účastníků utrpěli zranění - většina z nich lehká. Svědci dotazovaní Amnesty International uvedli, že demonstranti zůstali klidní, někteří křičeli na těžkooděnce, aby s násilím přestali.

Pořadatel protestu řekl Amnesty International, že ho bez zjevného důvodu a bez varování policista popadl za krk a praštil ho do obličeje. Potom upadl. Dále oznámil, že ho jeden policista zaklekl a pokračoval v bití. Důstojník údajně odmítl ukázat svůj průkaz a následně organizátora zatkl. Organizátor utrpěl lehká zranění, odvezli ho do nemocnice a požádali, aby se druhý den dostavil na policejní stanici podat hlášení. V současné době proti němu probíhá řízení pro neuposlechnutí pokynu policisty. Zvažuje, že podá na policii trestní oznámení.

Amnesty International dnes ministru vnitra a policejnímu prezidentovi poslala dopis, ve kterém žádá důsledné prošetření podezření z nepřiměřeného použití síly během demonstrace 13. prosince.

Podle mezinárodních lidskoprávních standardů mají příslušníci donucovacích sil povinnost vyloučit nebo minimalizovat použití síly. Zásady přiměřenosti a nezbytnosti musí být uplatňovány za všech okolností. Všechny případy svévolného použití a zneužití síly musí být prošetřeny a lidé, kteří použili sílu nepřiměřeně, musí čelit disciplinárnímu nebo trestnímu řízení.

Amnesty International se rovněž domnívá, že skutečnost, že demonstrace oficiálně skončila v 16:30, by neměla automaticky vést k rozhodnutí o rozehnání demonstrace. Také by to neospravedlňovalo použití síly. Rozehnání je extrémní omezení práva na svobodu pokojného shromažďování, které lze uplatnit jen tehdy, kdy je to nezbytné a přiměřené. A i pokud je rozehnání demonstrace oprávněné, nesmí být síla použita proti pokojným demonstrantům.

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...