Pákistán: Trest smrti pro křesťanku kvůli rouhání potvrzen!

Asia Bibiová má jít na smrt kvůli hanění Mohameda při hádce.
Jako vážnou a obrovskou nespravedlnost vidí Amnesty International potvrzení rozsudku smrti kvůli zločinu rouhání pákistánské křesťanky Asie Bibiové.

Nejvyšší soud v Lahore potvrdil rozsudek z roku 2010, který ženu odsoudil k smrti kvůli údajnému hanění proroka Mohameda při hádce s muslimkou.

„Tohle je obrovská nespravedlnost. Asia neměla být nikdy odsouzená, natož k trestu smrti. Fakt, že má zaplatit životem za hádku, je ostudný,“ reagoval na potvrzující rozsudek David Griffiths z Amnesty oddělení pro Asii a Pacifik a dodal: „Proces s Asiou nebyl spravedlivý. Její fyzická i psychická kondice je po letech izolace a čekání na smrt velmi špatná. Rozsudek by měl být zrušen a ona okamžitě propuštěna.“

Ženin právník řekl, že se dovolá k Nejvyššímu soudu.

4. ledna 2011 zabil guvernéra oblasti Punjab Salmaana Taseera člen jeho vlastní ochranky za to, že se zastával Bibiové a kritizoval pákistánské zákony o rouhání. V březnu 2011 byl pákistánským Talibánem zabit i ministr pro menšiny Shahbaz Bhatti, velký kritik rouhačských zákonů.

„Tyhle zákony jsou často používány k vyrovnání osobní msty jak proti příslušníkům menšin, tak proti muslimům. Ti, kdo je kritizují, čelí hrozbám. Zákony o rouhání porušují mezinárodní právo a musí být zrušeny nebo reformovány,“ uzavřel Griffiths.

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.