Děsivé důkazy o etnických čistkách v severním Iráku

  Článek

Diskriminace   Irák publikován 2.9.2014

Islámský stát začal vyhlazovat menšiny.

Čerstvé důkazy odhalené Amnesty International naznačují, že členové ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS), zahájili systematickou kampaň etnických čistek v severním Iráku. Ozbrojenci se vůči etnickým a náboženským menšinám dopouštějí válečných zločinů včetně masových vražd a únosů.

2. září 2014 byl zveřejněn nový briefing nazvaný Etnické čistky historického měřítka: systematické zásahy Islámského státu proti menšinám v severním Iráku. Přináší sérii hrůzyplných výpovědí přeživších masakrů. Svědci popisují, jak byly desítky mužů a chlapců v oblasti Sindžár v severním Iráku shromážděny bojovníky Islámského státu, nahnány do dodávek a odvezeny na kraje vesnic, kde je ozbrojenci masakrovali po skupinách nebo stříleli po jednom. Od okamžiku, kdy kontrolu nad oblastí získal Islámský stát, byly zároveň uneseny stovky, možná tisíce žen a dětí a mnoho desítek mužu z jezídské menšiny.

„Masakry a únosy, kterých se dopouští Islámský stát, poskytují otřesné nové důkazy o vlně etnických čistek páchaných na menšinách v celém severním Iráku,“ uvedla poradkyně AI pro krizové situace Donatella Roverová, která je momentálně v severním Iráku.

„Islámský stát se dopouští odporných zločinů. Během svého brutálního tahu s cílem vymazat všechny stopy po nearabských obyvatelích a nesunnitských muslimech přeměnil sindžárský venkov v krví nasáklá vražedná pole.“

Připojte se k PETICI, která apeluje na mezinárodní ochranu civilistů v Iráku.

Amnesty International získala důkazy o tom, že se v Sindžáru v srpnu událo několik masových vražd. Dva z nejvražednějších incidentů se udály 3. a 15. srpna, když bojovníci IS vyplenili vesnice Kinije a Kočo. Jen v těchto vesnicích byly zabity stovky lidí. Ozbrojenci z vesnic odvlekli skupiny mužů a chlapců včetně dětí ve věku od dvanácti let a zajatce postříleli.

„Nebyl v tom žádný řád, [bojovníci IS] prostě bez výběru naplnili svoje vozy lidmi,“ řekl Amnesty International jeden z přeživších masakru ve vesnici Kočo. Said, který spolu se svým bratrem Khaledem také těsně unikl smrti, byl postřelen na pěti místech – třikrát do levého kolene, jednou do boku a do ramene. Masakr je připravil o sedm bratrů. Další přeživší, Salem, který se dokázal ukrýt a přežít poblíž místa masakru 12 dní, popsal Amnesty International hrůzy naslouchání výkřikům bolesti těch, kdo byli raněni.

„Někteří se nemohli hýbat a zachránit se, leželi tam v mukách a čekali na smrt. Zemřeli strašlivou smrtí. Já jsem se zvládl odplazit pryč, zachránil mě soused, muslim. Riskoval tím svůj život - je pro mě víc než bratr. Po 12 dní mi každou noc nosil jídlo a vodu. Nemohl jsem chodit, nemohl jsem doufat, že se dostanu pryč. Pro něj bylo čím dál tím nebezpečnější mě tam nechávat a pomáhat mi.“

Salem později dokázal uprchnout na oslovi. Odjel do hor a poté do oblastí ovládaných kurdskou samosprávou.

Masové vraždy a únosy úspěšně terorizují celou populaci severního Iráku a donutily tisíce lidí k útěku ve strachu o holý život. Osud většiny ze stovek příslušníků jezídské menšiny unesených Islámským státem stále není znám. Mnoha lidem drženým v zajetí příslušníci IS hrozili znásilněním nebo sexuálním násilím, případně je nutili ke konverzi k islámu. V některých případech byly uneseny celé rodiny.

Jeden muž, který předal Amnesty International seznam jmen svých 45 pohřešovaných příbuzných – samých žen a dětí – uvedl: „Od některých z nich dostáváme zprávy, ale další pohřešujeme a nevíme, jestli jsou naživu nebo ne, nevíme, co se s nimi stalo.“

„Irácká vláda před sektářskými milicemi zavírá oči nebo vyzbrojuje šíitské milice proti Islámskému státu, tím ale boje jen zhoršuje. Měla by se hlavně soustředit na ochranu civilistů bez ohledu na jejich etnickou nebo náboženskou příslušnost,“ řekla Donatella Roverová.

„Obyvatelé severního Iráku si zaslouží život bez pronásledování a bez neustálého strachu o život. Ti, kdo nařizují a provádějí tyto válečné zločiny nebo jim pomáhají, musí být dopadeni a postaveni před soud.“

Militanti IS také systematicky ničí svatostánky nesunnitských muslimských komunit, včetně šíitských mešit a svatyní, už od 10. června, kdy ovládli Mosul.

Mezi etnickými a náboženskými menšinami, proti nimž v severním Iráku probíhají útoky, jsou asyrští křesťané, turkmenští šíité, šabačtí šíité, příslušníci jezídské víry, menšina kakai a mandejci. Proběhly také odvetné útoky na mnoho Arabů a sunnitských muslimů, kteří jsou (skutečně či domněle) odpůrci IS.

Podívejte se na VIDEO z oblasti, které natočila Donatella Roverová.

Aktuální petice

  Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

 

Aktuální počet podpisů: 526 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...