Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Sýrie publikován 22.9.2016

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

Počet obětí útoku není stále jasný, ale mluvčí organizace podporující nemocnice - Save the Children (Zachraňte děti) řekla médiím, že došlo nejméně ke dvěma úmrtím. Zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Došlo k němu v oblasti pod kontrolou ozbrojených skupin, kde syrské a ruské ozbrojené síly provádí nálety.

„Úmyslné útoky na nemocnice a zdravotnická zařízení jsou závážným porušením válečného práva a nemohou být ospravedlněny. Nemocnice, které mají podle mezinárodního humanitárního práva zvláštní ochranu, by měly být pro matky, novorozence a zdravotnický personál bezpečná místa i v době brutálního dlouhotrvajícího konfliktu,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Fotografie a videozáznamy pořízené po útoku ukazují část nemocnice v ruinách a suť poházenou vně i uvnitř budovy. Další fotografie pořízená v době útoku, ukazuje novorozené děti v inkubátorech. Podle Save the Children je to jediná porodnice v oblasti. Na svět zde přichází okolo 700 dětí měsíčně.

Útok na porodnici byl další v řadě, po čtyřech nemocnicích a krevní bance, které byly zasaženy leteckými útoky ve východním Aleppu mezi 23. a 24. červencem. Podle UNICEF byla jedna z nich dětská nemocnice. Ta byla zasažena dvakrát během méně než dvanácti hodin.

Poslední útok zjevně zapadá do vzorce záměrných útoků na syrské nemocnice a zdravotnickou infrastrukturu, které zaznamenala Amnesty International. Útoky provádí syrské a ruské ozbrojené síly, zřejmě jako součást své válečné strategie. Záměrné cílení na zdravotnická zařízení může představovat válečný zločin. Nevybíravé útoky, které nerozlišují mezi civilními budovami, jako jsou nemocnice a vojenskými cíli, jsou zakázané a mohou také představovat válečné zločiny.

„ Sýrie a Rusko musí ukončit útoky na nemocnice a zdravotnická zařízení. Všechny takové útoky musí být vyšetřeny a lidé zodpovědní za vážná porušení válečného práva, musí být postaveni před soud,“ řekl Philip Luther.Nevládní organizace Phisicians for Human Rights (Lékaří pro lidská práva), monitorují útoky na zdravotnické pracovníky a infrastrukturu v syrském konfliktu. Před tímto útokem skupina zaznamenala již 373 útoků na zdravotnická zařízení se 750 úmrtími. Valnou většinu z nich provedly syrské vládní síly a jejich spojenci.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...