Společnost Apple reaguje na výzvu Amnesty International k těžbě kobaltu v Kongu

Úspěch

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.

Jde o pozitivní zprávu, nicméně se jedná o začátek cesty. Nyní je třeba detailně identifikovat původ kobaltu v nejrůznějších spotřebních zařízeních a zveřejňovat konkrétněji rizika zneužívání, které byly zjištěny v dodavatelských řetězcích. Amnesty bude tlačit i na další společnosti, které kobalt s nejasným původem využívají, aby zásadně změnily svůj přístup k dětské a otrocké práci.

Originální text zprávy společnosti Apple včetně českého překladu najdete zde.

13.10.2016

Washington Post detailně ke zjištěním Amnesty o kobaltu v Kongu

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

12.6.2016

Ne v mém telefonu!

Amnesty International ČR u příležitosti SVĚTOVÉHO DNE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI upozornila na děti, které v Demokratické republice Kongo těží kobalt používaný třeba do baterií chytrých telefonů věhlasných značek.