Izrael/Gaza: Povinnost chránit civilisty mají všechny strany konfliktu

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Izrael publikován 21.7.2014

Amnesty International apeluje na izraelské orgány i palestinské ozbrojené skupiny působící v oblasti pásma Gazy, aby zajistily ochranu životů civilního obyvatelstva. Přidejte se k petici!

Podepište PETICI za uvalení zbrojního embarga na Izrael, Hamás a palestinské ozbrojené skupiny a zajištění ochrany civilistů.

Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany konfliktu povinnost chránit životy civilistů, kteří se ocitli uprostřed ozbrojeného či vojenského konfliktu,“ uvedl Philip Luther, Ředitel Amnesty International pro Střední Východ a Severní Afriku.

Amnesty International vyzývá všechny odpovědné velitele izraelských a palestinských ozbrojených skupin včetně militantního křídla Hamásu, aby plně respektovali válečné zákony. Izrael musí zajistit, že cíle útoků budou legitimní vojenské cíle a volit prostředky a metody útoků s ohledem na bezpečnost civilistů.. Útoky neřízenými střelami v hustě obydlených oblastech nebo dokonce přímé útoky na domy civilistů jsou v rozporu s mezinárodním humanitárním právem a nevyhnutelně povedou ke ztrátám na životech civilního obyvatelstva.

Izrael zahájil operaci „Ochranná hrana“ zacílenou nejméně na 50 míst v pásmu Gazy. Během úvodní fáze izraelského útoku bylo podle zdravotníků zraněno minimálně 50 lidí včetně dětí. Palestinské ozbrojené skupiny odpověděly vypálením velkého množství neřízených střel a v odvetném útoku pokračovaly.

Podle izraelského ministra zahraničních věcí bylo na jižní Izrael z Gazy vypáleno od 12. června více než 240 neřízených střel. Amnesty International opakovaně odsoudila použití neřízených střel - jedná se o zbraň, kterou není možné zaměřit na konkrétní vojenský cíl.

Představte si, že byste žili v Gaze - na území tak velkém, jako je Praha...podívejte se na INFOGRAFIKU.

„Vypálení neřízených střel palestinskými ozbrojenými skupinami je válečným zločinem ohrožujícím civilisty na obou stranách izraelsko-palestinské hranice. Tyto útoky musí být okamžitě ukončeny,“ řekl Philip Luther. „Civilní obyvatelstvo na obou územích zažilo v posledních letech příliš mnoho tragédií, zbytečných krveprolití a ztrát na životech, za které nenesl nikdo odpovědnost. Během konfliktu byla lidská práva porušována oběma stranami.“

Za válečné zločiny a další závažná porušení mezinárodního práva, ke kterým docházelo v posledních letech v průběhu bojů ze strany izraelské armády i palestinských ozbrojených skupin, zvláště během izraelských vojenských operací „Pilíř obrany“ v listopadu 2012 a „Lité olovo“ v prosinci 2008 a lednu 2009, se nikdy nenašel konkrétní viník.

Vzhledem k obnovení nepřátelských aktivit a ve světle pokračujícího oboustranného neúspěchu zjistit odpovědné činitele a zajistit bezpečnost civilního obyvatelstva, Amnesty International opět požaduje vyhlášení mezinárodního zbrojního embarga pro Izrael, Hamás i palestinské ozbrojené skupiny v pásmu Gazy.

Všechny státy by měly okamžitě zastavit dovoz zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení pro Izrael, Hamás a palestinské ozbrojené skupiny v Gaze,“ uvedl Philip Luther. „Státy musí vyslat jasnou zprávu, že neumožní další porušování mezinárodního humanitárního práva.“

Pozadí obnoveného konfliktu

Vzrůstající napětí po zabití tří izraelských mladíků vyústilo v zabití mladého Palestince na západním břehu Jordánu. Celá situace se následně rychle proměnila v obnovený ozbrojený konflikt mezi Izraelem a ozbrojenými skupinami v Gaze, jehož jsme svědky v posledních dnech.

Podle mezinárodního humanitárního práva musí strany konfliktu rozlišovat mezi vojenskými a civilními cíli a přímé útoky mohou vést pouze na vojenské objekty. Nepřiměřené a bezohledné útoky jsou zakázány. Strany musí přijmout opatření nezbytná k minimalizaci škoda na civilním obyvatelstvu a civilních objektech. Musí také přijmout všechna potřebná preventivní opatření k ochraně civilistů, kteří se nacházejí na území pod jejich kontrolou.

Přidejte se k PETICI za uvalení zbrojního embarga na Izrael, Hamás a palestinské ozbrojené skupiny a zajištění ochrany civilistů.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...