Perzekuce aktivistů na náměstí Nebeského klidu dokazuje lži čínského prezidenta

Uběhlo 25 let od krvavého zásahu proti demonstrantům bojujícím za demokracii. Desítky lidí zatkli, když chtěli uctít památku.
Pronásledování aktivistů shromážděných za účelem připomenutí událostí na pekingském náměstí Tchien-an-men (náměstí Nebeského klidu) z roku 1989 rozkrývá lži prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten tvrdí, že do země přináší větší otevřenost a reformy.

Desítky aktivistů však byly v posledních týdnech zadrženy, skončily v domácím vězení nebo na policejním výslechu kvůli pokusu uctít památku stovek (ne-li tisíců) zabitých či zraněných neozbrojených demonstrantů a civilistů.

„25. výročí Tchien-an-menu byl rozhodující test pro prezidenta Si, který o sobě tvrdí, že přináší do čínské společnosti otevřenost. Prezident Si však místo reformy volí represi," upozorňuje Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který tento týden v Hong Kongu vzdává hold obětem červnových událostí.

V uplynulých týdnech policie zadržela obhájce lidských práv Pu Zhiqianga a prominentního novinář Gao Yu. Další, včetně Ding Zilina, mluvčího Tchien-an-menských matek, byli umístěni do domácího vězení.

„Čínští vůdci musí přestat hrát politické hry s minulostí a místo toho zajistit spravedlnost obětem. Zničené rodiny si od vlády zaslouží odškodné,“ říká Shetty. „Ještě není pozdě na to, aby prezident Si změnil taktiku, a my ho tímto vyzýváme, aby zahájil otevřené a nezávislé vyšetřování násilného útoku z roku 1989“.

Amnesty Internatioanal znovu apeluje na čínskou vládu, aby:

• veřejně přiznala porušování práv, ke kterému v roce 1989 došlo

• zahájila otevřené a nezávislé vyšetřování za účelem dopadení konkrétních osob odpovědných za toho porušování

• poskytla odškodnění obětem těchto událostí i jejich rodinám

• přestala sužovat a pronásledovat ty, kteří o protestech z roku 1989 hovoří, připomínají si je a uplatňují tak své právo na svobodu projevu a shromažďování.

Čtvrt století pozůstalí obětí bojují za spravedlnost pro své zabité blízké. Většina tzv. Tchien-an-menských matek zestárla a řada původních členů tohoto uskupení - matky i otcové obětí - zemřela. Dvacet pět let pro krveprolití vláda i nadále užívá veškeré prostředky k tomu, aby zabránila čínským občanů vyjadřovat své názory. Na základě lživých a vykonstruovaných obvinění vězní aktivisty a užívá násilí proti komukoli, kdo usiluje o ochranu lidských práv ve stávajícím systému.

V roce 2014 došlo k širšímu zásahu proti občanům volajícím po reformě - především spojených s organizací Nové občanské hnutí. Několik vedoucích aktivistů spojených s touto sítí, která vyzývá k větší transparentnosti a omezení korupce, bylo odsouzeno k dlouhým trestům vězení.

Amnesty International pokračuje v dokumentaci jmen aktivistů, kteří byli v současné době zadrženi. Nejnovější informace o zadržených, vyslýchaných nebo nezvěstných k příležitosti 25. výročí krveprolití najdete ZDE.

25.4.2016

Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

4.2.2016

Sergej Krivov a další lidé stále vězněni

Poslední vývoj a rekapitulace strategie a aktivit v kampani

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.