Sýrie: Jarmúk v obležení – hororový příběh válečných zločinů, hladovění a smrti

Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti na palestinských a syrských civilistech v táboře Jarmúk na okraji syrského Damašku, který je pod obležením syrských vládních sil.
Zpráva s názvem "Vymačkávání života z Jarmúku: válečné zločiny na obléhaných civilistech", zveřejněná u příležitosti tří let syrské krize, dokazuje smrt téměř 200 lidí od července 2013, kdy bylo obléhání zpřísněno, a tím odříznut přísun potravin a léků. Podle průzkumu Amnesty International (AI) 128 z těchto lidí zemřelo přímo v důsledku katastrofální humanitární krize, která v místě vznikla.

„Život v Jarmúku je pro zoufalé civilisty čím dál neúnosnějším. Trpí hlady a jsou uzavřeni v bezvýchodném kruhu utrpení, ze kterého nemůžou uniknout,“ vysvětluje podrobnosti Phili Luther, ředitel programů AI pro Střední východ a severní Afriku. „Civilisté v Jarmúku jsou jako pěšáci ve smrtící hře, nad kterou nemají žádnou moc.“

Zpráva zdůrazňuje, že vládní síly a jejich spojenci opakovaně podnikají útoky – včetně vzdušných náletů a ostřelování těžkými zbraněmi – na civilní budovy, jako jsou školy, nemocnice nebo mešita v Jarmúku. Některá z takto napadených míst přitom sloužila jako úkryty pro lidi bez domova. Terčem útoků se navíc stávají i lékaři a další zdravotnický personál.

„Takovéto nevybíravé útoky na civilní oblasti, které vedou ke smrti lidí a zraněním, jsou válečným zločinem. Děje se to opakovaně a v silně osídlených oblastech, kde nemají lidé žádnou možnost úniku. To ukazuje nemilosrdný postoj a lhostejnost k těm nejzákladnějším principům mezinárodního humanitárního práva,“ dodává Philip Luther.

Nejméně 60 procent těch, kteří v Jarmúku zůstávají, trpí podvýživou. Někteří z obyvatel řekli zástupcům Amnesty International, že nejedli ovoce nebo zeleninu po mnoho měsíců. Ceny totiž raketově vystřelily – kilogram rýže tu například stojí víc než 100 amerických dolarů.

„Syrské síly páchají válečné zločiny právě tím, že dopouštějí hladovění civilistů. Je to jejich válečná zbraň. Rodiny uchylující se k tomu, že jedí kočky a psy, civilisté napadáni ostřelovači, když shánějí jídlo – to jsou až příliš časté a známé obrázky hororového příběhu z tábora Jarmúk,“ popisuje Philip Luther.

I přes občasné poskytování omezených dodávek potravin agenturou UNRWA během ledna a února 2014 je podpora, která dorazila, stále žalostně malá a nestačí ani k pokrytí základních potřeb lidí. Humanitární pracovníci to označují sami za „kapku v moři“. Obnovená ostřelování oblasti navíc znovu v minulých dnech přerušila dodávky. „Počet mrtvých narůstá a situace je zoufalá. Je velmi smutné vědět, že v mnoha případech mohli lidé žít, pokud by se jim dostalo adekvátní péče,“ dodává Luther.

Zaznamenány byly případy žen, které zemřely při porodu dětí. Právě děti a také staří lidé trpí nejvíc. Zemřelo už 18 dětí, včetně těch nejmenších. A mnoho lidí má velké zdravotní problémy poté, co je situace donutila jíst nepoživatelné, nebo i přímo jedovaté rostliny nebo psí maso.

Nemocnicím docházejí základní zdravotní potřeby, některé musely být uzavřeny. Podle lidí, kteří mluvili se zástupci Amnesty International, v některých případech ozbrojené opoziční skupiny vyrabovaly veškerý zdravotnický materiál a léky a také ukradli z nemocnic sanitky.

Zdravotníci byli také opakovaně terčem obtěžování. Nejméně 12 jich bylo zatčeno během obléhání, často na kontrolních stanovištích. Šest jich zmizelo poté, co byli chyceni syrskými vládními silami. Nejméně jeden lékař zemřel přímo na následky mučení ve vazbě. „Vybrat si za cíl lékaře nebo jiný zdravotnický personál, který se snaží pomáhat nemocným a zraněným, je válečný zločin. Všechny strany konfliktu musí upustit od útoků na zdravotníky a další humanitární pracovníky,“ vyzývá Luther.

Během obléhání tábora od dubna 2011 už bylo zatčeno nejméně 150 lidí, víc než 80 jich stále zůstává ve vazbě. Amnesty International proto volá po okamžitém a bezpodmínečném propuštění všech, kteří byli zadrženi pouze pro své politické názory nebo identitu.

„Obléhání Jarmúku je vlastně kolektivním trestáním civilního obyvatelstva, které si ale nezaslouží utrpení, které musí snášet. Syrská vláda musí ukončit toto obléhání okamžitě a umožnit humanitárním organizacím neomezený přístup k trpícím civilistům,“ pokračuje Philip Luther.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývá všechny strany konfliktu, aby okamžitě ukončily obléhání zalidněných oblastí, aby do nich umožnily neomezený přístup humanitárním organizacím a aby ukončily veškeré porušování lidských práv a mezinárodních humanitárních zákonů. Přijata byla minulý měsíc a měla by vést ke hmatatelnému zlepšení situace obléhaných civilistů.

„Obléhání Jarmúku je jednou z nejnebezpečnějších blokád civilních oblastí, kterých se dopustily syrské ozbrojené síly i opoziční skupiny na čtvrt milionu lidí v zemi. Tato obléhání způsobují nesmírné lidské utrpení, a proto musí okamžitě přestat,“ apeluje Luther.

Amnesty International také vyzývá k tomu, aby byli všichni ti, kteří jsou podezřelí ze spáchání válečných zločinů nebo zločinů proti lidskosti, dohnáni před soud, a to i díky práci žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC). Podle Římského statutu tohoto soudu jsou některé činy – včetně vražd, mučení a násilného mizení lidí – zahrnuty mezi zločiny proti lidskosti, pokud jsou vedeny proti civilnímu obyvatelstvu jako součást širšího systematického útoku.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.