Prezident Ugandy podepsal represivní zákon proti homosexualitě

Podle Amnesty International je zákon urážkou všech a útokem na lidská práva.
Ugandský prezident Museveni se rozhodl podepsat vysoce kontroverzní zákon proti homosexualitě. Udělal tak i přes svá dřívější tvrzení, že s podpisem vyčká na názor odborníků. Nově přijatá legislativa nejen pronásleduje občany homosexuální orientace, ale i ty, kteří by se je pokusili podpořit.

Homosexualita již v Ugandě nelegální je. Nový zákon proti ní ale zakročuje přísněji než doposud a zároveň poprvé hovoří i o lesbických vztazích. Lidé, kteří praktikují homosexuální styk anebo uzavřou manželství s osobou stejného pohlaví, mohou být odsouzeni na doživotí. Homosexualita je přitom v ugandském zákoníku definovaná už jako dotýkání se osoby stejného pohlaví „se záměrem dopuštění se homosexuálního aktu“. Osobám, které homosexuály veřejně podpoří anebo je sezdají, hrozí až sedm let vězení.

Zákon pobouřil mezinárodní komentátory i politiky. Michelle Kagari, zástupce ředitele pro africkou sekci Amnesty International řekl, že „tato vysoce útočná legislativa je urážkou lidských práv všech Uganďanů a neměla se nikdy dostat tak daleko.“ Dodal také, že „podpis tohoto zákona značí velice závažné období národních dějin a vysmívá se lidským právům zaneseným v ugandské ústavě.“

Prezident Spojených Států Barack Obama prezidenta Museveniho už před podpisem zákona varoval, že taková legislativa může „zkomplikovat“ vztahy mezi Ugandou a Washingtonem. Jeho rozhodnutí označil jako „krok zpět pro všechny obyvatele Ugandy“. Představitelé dalších států, které Ugandu finančně podporují, již oznámili, že zvažují zrušení této podpory. Nizozemí již stáhlo veškeré finanční příspěvky, které poskytovalo ugandskému soudnictví.

Homosexuálové v zemi se cítí značně ohrožení, někteří z nich se rozhodli nevycházet z domu. V domácích bulvárních novinách „Red Pepper“ vyšel seznam „dvouset hlavních homosexuálů“ v zemi, čímž podpořil strach homosexuální komunity z novodobého „honu na čarodejnice“.

8.2.2016

Prohlášení Amnesty International k víkendovým protestům proti migrantům v Praze

Lidskoprávní organizace Amnesty International odsuzuje útoky na pražské autonomní sociální centrum Klinika, které proběhly v sobotu 6. února. Považujeme je za jednoznačné porušení zákonů České republiky a za projev bezprecedentní nenávisti proti komunitě, která se mj. snaží pomáhat nejpotřebnějším uprchlíkům a migrantům v nouzi.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

16.1.2016

Turecko: Uvěznění akademiků znamená zesílení tlaku na svobodu projevu.

V Turecku došlo k uvěznění několika akademiků za podepsání mírové petice.

5.11.2015

Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv