Amnesty International předala ruským úřadům petici před začátkem olympijských her v Soči

  Článek

Statisíce podpisů z celého světa proti ruským represivním zákonům. Ve čtvrtek 6. února předala česká Amnesty tisíce podpisů z Česka na ruské velvyslanectví.

Jeden den před zahájením olympiády, 6. února v 10:30 hodin, předali zástupci Amnesty International Česká republika Velvyslanectví Ruské federace v ČR petici, která vyzývá ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zrušil represivní zákony, jejichž cílem je oslabit občanskou společnost, omezit legitimní protesty a umlčet kritiku.

Podpisy z Česka sbíráme na speciálním „olympijském“ webu https://www.amnesty.cz/rusko. Přidáte se?

Petici podepsalo v průběhu 3 měsíců přes 350 000 lidí ze 112 zemí světa - členové a podporovatelé Amnesty ze všech koutů světa – od Austrálie, Japonska a Nového Zélandu až po Kanadu, Portoriko a USA. Například jen v Nizozemí se podařilo sehnat víc než 100 tisíc podpisů. V Česku petici k dnešnímu dni podepsalo téměř dva tisíce lidí. Minulý týden mezinárodní petici předalo 8 ředitelů sekcí Amnesty International ruským úřadům v Moskvě.

Předali jsme i prvních 600 podpisů s výzvou za propuštění ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška a dalších aktivistů, které režim těsně před olympiádou „uklidil“ do vazby.

„Vladimir Putin chce během her v Soči světu ukázat sílu a krásu svojí země. Statisíce lidí v ní ale trpí kvůli represivním zákonům, které porušují nejen mezinárodní lidskoprávní dohody, ale i ruskou ústavu. Například za jeden polibek na veřejnosti můžou dostat lidé s jinou než heterosexuální orientací pokutu až 60 tisíc korun nebo 15 denní vezení,“ upozorňuje na jednu z absurdit ruského právního systému Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Zároveň s cestou olympijského ohně do dějiště zimních her v Soči, které začnou 7. února, zahájila Amnesty International mezinárodní kampaň, která má za cíl poukázat na porušování práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování v Rusku.

Po hrách v Londýně v roce 2012 udělala ruská vláda veřejný závazek řídit se olympijskými principy nediskriminace, rovnosti, respektu a vzájemného porozumění a prosazování lidských práv – a to nejen během zimní olympiády.

Nicméně, řada zákonů přijatých ruskou vládou a úřady od té doby ukazuje pravý opak. Je v nich zásah do svobody slova a vyjadřování, do práce řady nevládních organizací, jejichž část musela být i zrušena, a také podněcují nenávist vůči členům LGBTI komunity (lesby, gayové, bisexuálové, transsexuálové a intersexuálové).

Amnesty tvrdí, že tyto zákony, které:

  • znovu kriminalizují urážku na cti

  • omezují veřejné protesty

  • rozšiřují právní definici velezrady a špionáže

  • dávají neziskovým organizacím, které přijímají zahraniční finanční prostředky, nálepku „zahraničních agentů“ (ti se tak musí registrovat)

  • kriminalizují propagaci „netradičních sexuálních vztahů mezi menšinami“

  • kriminalizují „urážení náboženského cítění věřících“

jsou v rozporu s mezinárodními závazky Ruské federace a také její vlastní ústavou, a proto musí být zrušeny.

Vyzýváme prezidenta Putina, garanta ruské ústavy a lidských práv a svobod v ní zakotvených, aby učinil všechny nezbytné kroky k tomu, aby byla respektována a dodržována práva na svobodu vyjadřování, sdružování a shromažďování. Rusko by mělo ukázat, že pevně stojí na cestě k férové, otevřené a práva respektující společnosti, jakou si jeho občané zaslouží.

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...