Jižní Korea pozastavuje dodávky slzného plynu do Bahrajnu

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Jižní Korea publikován 13.1.2014

Další úspěch tlaku Amnesty International a dalších organizací na zastavení dodávek zbraní do zemí, kde kvůli nim dochází k porušování lidských práv.

Jižní Korea se ke kroku rozhodla mimo jiné po nátlaku ze strany Amnesty International (AI) a dalších lidskoprávních organizací v rámci kampaně organizace Bahrain Watch „Zastavte zásilky“.

„Jihokorejské úřady by měly být za tento krok jednoznačně pochváleny. Pomůžou tak zabránit dalšímu porušování lidských práv v Bahrajnu. Je to ale také výsledek dlouhotrvající kampaně Amnesty International a dalších nevládních organizací, a to jak přímo v Bahrajnu, tak po celém světě,“ říká Brian Wood, vedoucí sekce Kontroly zbrojení a lidských práv AI.

Korejské úřady totiž v prohlášení zmiňují stálý tlak ze strany lidskoprávních organizací, které upozorňovaly na to, že Bahrajn opakovaně zneužíval toxické chemické látky proti občanům při pokojných demonstracích. Brian Wood dodává: „Jižní Korea tak vysílá jasnou zprávu bahrajnským úřadům – pokračující represe pokojných protestů jsou nepřijatelné a nebudou proto následovat žádné další transfery zbraní. Ostatní země, které Bahrajn zásobují slzným plynem a dalším vybavením, by měly zbystřit a následovat Soul.“

Podle dokumentu, který se dostal na veřejnost 16. října 2013 díky místní organizaci Bahrain Watch, vypsalo tamní ministerstvo vnitra tendr na 1,6 milionu kanystrů slzného plynu, 90 tisíc plynových granátů a 145 tisíc omračujících granátů. Jihokorejská společnost DaekWang Chemical, která dříve podobné zboží do Bahrajnu dodávala, byla mezi přihlášenými společnostmi. Generální ředitel firmy teď ale řekl listu Financial Times, že je velmi nepravděpodobné, že jeho společnost by v budoucnu dodávala slzný plyn do Bahrajnu.

Amnesty International ví o nejméně deseti zemích, jejichž vlády jsou oprávněny dodávat do Bahrajnu zbraně, munici a další vybavení. Mezi těmito státy jsou například Belgie, Brazílie, Francie, Německo, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie a USA. Američtí, francouzští a španělští představitelé už ale dali v posledních týdnech Amnesty International najevo, že přerušili dodávky chemických látek do Bahrajnu.

Amnesty International vyzývá všechny země, aby zastavily dopravu jakýchkoli zbraní do Bahrajnu, dokud trvá značné riziko, že budou použity k dalšímu závažnému porušování lidských práv.

Zajímá vás problematika obchodu se zbraněmi v širším kontextu? A jak je na tom s vývozem do nestabilních zemí Česká republika? Podívejte se na stránku kampaně ZBRANĚ POD KONTROLOU a třeba připojte svůj podpis k petici.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...