Václav Havel: Jedinec zmůže dost. Kdo nesouhlasí, hledá si jen výmluvy.

  Článek

Amnesty International ČR připomíná v předvečer výročí smrti Václava Havla jeho odkaz.

Ve středu 18. prosince 2013 uplynou dva roky od smrti Václava Havla. Poslední československý a první český prezident byl neúnavným bojovníkem proti bezpráví a inspirujícím člověkem, s jehož osobností je Amnesty International (AI) spojena už od 70. let. Tehdy zástupci AI sledovali proces se členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a posléze jednotlivá obvinění a uvěznění Václava Havla. Na jeho podporu přicházeli od členů Amnesty po celém světě tisíce dopisů. Po tom, co pobočka Amnesty International mohla vzniknout i v České republice, nám Václav Havel velmi významně pomáhal apelovat na českou společnost, aby se do aktivit podporujících lidská práva zapojila. V roce 2011 zahájil naši kampaň za 3 nespravedlivě vězněné 3 minuty stačí.

Aktivita Amnesty International se nejvíc projevila v období tzv. normalizace, tedy v 70. a 80. letech. Tehdy byly pořádány kampaně a dopisové akce na podporu řady odpůrců komunistického režimu. Amnesty se angažovala kromě podpory známých osobností jako je Václav Havel i ve prospěch dalších zhruba 400 československých občanů.

Už v článku „Zapomenutí vězni“ z roku 1961, který je považován za prvotní impuls k založení Amnesty International, píše zakladatel hnutí Petr Benenson o případu vězněného pražského arcibiskupa Josefa Berana. Od té doby se organizace aktivně věnovala případům porušování lidských práv v komunistickém Československu.

„Málo se to ví, ale v 80. letech chodilo do Československa až 30 000 poštovních zásilek ročně. Zástupci Amnesty také jezdili jako pozorovatelé na soudní procesy s politickými vězni. Byli však často vykázáni z místnosti a sledováni tajnou policií,“ uvedl ředitel české sekce AI Mark Martin. „Václav Havel byl neuvěřitelně významnou postavou pro boj o dodržování lidských práv,“ dodal.

„Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy,“ řekl Václav Havel v únoru 2011 u příležitosti 50. narozenin Amnesty International. Jeho neutuchající entusiasmus a chuť bránit aktivně lidská práva všude tam, kde jsou porušována, je obrovskou inspirací nejen pro všechny členy a příznivce Amnesty.

„Havel za sebou zanechal výjimečné morální a intelektuální dědictví. Byl jednou ze symbolických postav 20. století a jeho práce v oblasti lidských práv, demokracie a svobody je inspirací pro nás pro všechny,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník AI. „Bude nám i celému světu hrozně chybět a nikdy na něj nezapomeneme,“ dodal jako reakci na Havlovu smrt v roce 2011.

V letošní kampani 3 minuty stačí podporujeme Kim Džung-nama, severokorejského chlapce drženého v koncentračním táboře Jodok, Soni Sodi, učitelku a aktivistku z Indie, uvězněnou za údajné napomáhání maoistickým rebelům a Alese Běljackého, běloruského lidskoprávního aktivistu poslaného na 4,5 roku do vězení po nespravedlivém procesu. Ales Běljackij se stal v září 2013 prvním laureátem mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva. Ocenění za mimořádný přínos jednotlivce nebo nevládní instituce k ochraně lidských práv bude Rada Evropy udělovat každý rok.

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...