Závěry Evropské rady k migraci: pro Evropu nedůstojné, zázrak se nekoná…

Závěry Evropské rady z 25. října 2013 podle Amnesty nepřinášejí žádné konkrétní kroky vedoucí k ochraně životů migrantů a uprchlíků na evropských hranicích.

„Závěry Rady k migraci bolestně ukazují, jak projevy smutku a solidarity nebyly ničím jiným než krokodýlími slzami“, řekl Nicolas Beger, ředitel Evropské kanceláře Amnesty. „Prioritou Evropy není záchrana životů nebo ochrana lidí na hranicích, ale ochrana hranic. Vítězí úkol zabránit lidem za každou cenu, aby přijeli do Evropy, přestože ti lidé mohou potřebovat ochranu a bezpečí.“

Ani jeden ze závěrů Rady se netýká možností, jak předcházet dalším ztrátám na životech ve Středozemním moři. Téma kapacit pátracích a záchranných operací není ani zmíněno a možnost zřídit pro uprchlíky bezpečné trasy do Evropy nebyla projednána. Navržená opatření se místo toho opět soustředí na zvýšení ostrahy hranic. To však lidi povede pouze k výběru riskantnějších tras, aby se nepozorovaně dostali do Evropy.

Navržené závěry navíc vůbec nezmiňují potřebu, aby evropské státy upřednostňovaly životy a práva lidí i při spolupráci na kontrole hranic se státy na druhé straně Středozemí. Evropa musí přestat přehlížet porušování lidských práv migrantů a uprchlíků, k nimž v těchto státech dochází.

„Evropská rada tvrdí, že na konkrétní kroky přijde řada později. Nejvyšší čas jednat ale přišel už teď. Dokud lídři od základu nezmění evropskou imigrační politiku, budou další muži, ženy a děti dále umírat ve Středozemním moři.„

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

8.3.2016

Summit EU + Turecko: Lídři pohřbívají právo žádat o azyl

Neustálá posedlost posílat lidi zpátky do Turecka místo snah o přesídlení a nabízení dalších bezpečných a legálních cest do Evropy poukazuje na znepokojivě nelidský přístup ke zvládnutí současné krize.

29.3.2016

RESPEKT K ZÁVAZKŮM. UPRCHLICKÁ PROBLEMATIKA

Jakýkoli stát v izolaci nefunguje dobře. Proto státy spolupracují s dalšími v řadě nadnárodních oblastí: obchod, politika, lidská práva... Současně stát nemůže efektivně fungovat bez dodržování mezinárodního práva. Jde o klíčový prvek kooperace jako celku: hrát podle společných pravidel.

16.12.2015

Turecko: Evropská unie a spoluvina na porušování práv uprchlíků, kteří jsou zadržováni a deportováni z tureckého území

Evropská unie může nést část spoluviny v případech porušování práv uprchlíků a žadatelů o azyl v Turecku.