Rusko: soudní porážka nevládní organizace je dalším nebezpečným znamením pro lidská práva

Ruské úřady se pokoušejí potlačit práci na poli lidských práv v zemi se stále větší silou.
Amnesty International (AI) upozorňuje na ruské praktiky poté, co jedna z nevládních organizací prohrála soud ve městě Ryazan, a to na základě nového represivního zákona. Organizace Memorial Ryazan nesouhlasila s rozhodnutím státního zástupce, že bude podle nového zákona označena jako „zahraniční agent“, což z její práce učiní práci „politickou“.

„Soudní porážka Memorial Ryazan je dalším nebezpečným znamením pro ruské nevládní organizace a ukazuje dopady zákona o „zahraničních agentech“ na budoucnost ochrany lidských práv v zemi,“ varuje Sergej Nikitin, ředitel kanceláře AI v Moskvě. „Pokud budou i další ruské soudy držet tuto cestu, eskaluje proces, který v podstatě paralyzuje všechna hnutí bojující za lidská práva. A Kreml si to určitě vychutná.“

Loni v červenci schválil prezident Vladimir Putin takzvaný „zákon o zahraničních agentech“, který pak vstoupil v platnost v listopadu 2012. Vyžaduje, aby všechny nevládní organizace přijímající byť i jen částečně finance ze zahraničí byly zaregistrovány jako „organizace plnící funkce zahraničních agentů“. Pod tímto označením musí vystupovat na veřejných listinách i a na webu a dávají tím najevo, že se zabývají něčím, co zákon velmi volně definuje jako „politickou činnost“. V případě Memorial Ryazan byl použit jako důkaz obsah webových stránek organizace, kde je i mnoho dokumentů Amnesty International. Soud s tím, že práce hnutí byla „politická“, souhlasil.

Ruská vláda tvrdí, že cílem zákona je zvýšit transparentnost a odpovědnost občanských organizací v zemi – i když silné právní předpisy v této oblasti už v Rusku existují. „Restriktivní zákon o nevládních organizacích je špatně zamaskovaným pokusem ruských orgánů ještě víc potlačit a zdiskreditovat práci těch, kteří se odváží mluvit o lidských právech a prosazovat je,“ dodává k tomu Sergej Nikitin.

Od doby, kdy byl nový zákon přijat, jsou občanská sdružení a organizace po celém Rusku vystaveny tlaku, zastrašování, obtěžování a pomlouvačné kampani úřadů. Kanceláře stovek nevládních organizací – včetně moskevského sídla Amnesty International – byly „kontrolovány“ zaměstnanci státního zastupitelství, daňového úřadu a dalších vládních institucí.

Nový zákon je navíc v rozporu s povinnostmi Ruské federace, které vyplývají z podpisu řady mezinárodních dohod o lidských právech, a to včetně podpory práva na svobodu sdružování.

19.7.2016

PRISONEXIT

Nová kampaň české Amnesty od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci. Zažijte pocit nespravedlivě vězněných na vlastní kůži!

3.5.2016

Rusko musí respektovat mezinárodní úmluvy, nikoli vzdorovat Evropskému soudu pro lidská práva

19. dubna Ústavní soud Ruské federace oznámil, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Anchugov a Gladkov v Rusku "nelze uskutečnit". Rozhodnutí je urážkou lidských práv a právního státu.

30.7.2015

Rusko začíná zařazovat „nežádoucí“ organizace na černou listinu

9.12.2015

Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona