3 věci, které EU musí udělat po tragédii u Lampedusy

  Článek

Migrace publikován 14.10.2013

Evropa musí účinně chránit lidská práva migrantů a uprchlíků.

Amnesty International vyzývá Evropskou unii a vlády evropských zemí k akci, která by zabránila tragédiím, jako byla smrt stovek uprchlíků ve Středozemním moři u ostrova Lampedusa .

Tragédie z 3. října u italského ostrova Lampedusa znovu ukázala na potřebu zásadní změny v evropské imigrační politice. Státy stále selhávají v tom, aby byli migranti a uprchlíci v centru jejich zájmu. Čím dál tím více prostředků je vynakládáno na zajištění bezpečnosti vnějších hranic EU místo toho, aby byli chráněni lidé a jejich životy. Evropa musí podle AI přezkoumat, jak řeší výzvy, které představují migranti, a musí brát více v potaz lidská práva.

Konflikty, zneužívání lidských práv, politická nestabilita a obrovské rozdíly v životní úrovni – to jsou klíčové faktory, které přispívají k migraci lidí ve všech částech světa. Restriktivní migrační politika, která se zaměřuje výhradně na bránění přísunu lidí do Evropy, je ale nezastaví před pokusy se do ní dostat. Evropa svým přístupem jen způsobuje to, že migranti vybírají riskantnější cesty a stále častěji se dostávají do rukou pašeráků a převaděčů.

Pro Evropu a vlády evropských zemí nastal čas přijmout větší zodpovědnost. Amnesty International proto vyzývá evropské země, aby okamžitě začaly jednat v těchto třech oblastech:

# Operace na moři koordinované agenturou Frontex

EU právě vyjednává pravidla pro operace agentury Frontex na moři (Frontex je specializovaný nezávislý subjekt, jehož úkolem je koordinovat operační spolupráci mezi členskými státy v otázkách ochrany hranic). Tato pravidla hledají možnosti, jak vylepšit ochranu migrantů a žadatelů o azyl, zadržených na moři během těchto operací. Státy musí podle AI nová pravidla okamžitě přijmout a začít uplatňovat, aby se zabránilo dalším tragédiím. Záchrana tak bude efektivnější, koordinovaná a zároveň v souladu s mezinárodní lidskoprávní a uprchlickou legislativou a standardy.

# Spolupráce při migračních kontrolách se třetími zeměmi

Evropské země spolupracují na kontrolách migrace se třetími zeměmi, ale zároveň mhouří oči před zneužíváním lidských práv migrantů a uprchlíků v těchto zemích. Například i navzdory velmi dobře zdokumentovanému porušování lidských práv uprchlíků a žadatelů o azyl v Libyi, členové EU - jako třeba Itálie - právě s Libyí spolupracují ve snaze zastavit příliv lidí do Evropy. Amnesty International neustále naléhá na EU, aby s Libyí v této oblasti nespolupracovala, dokud neukáže svůj respekt k lidským právům – včetně zřízení vyhovujícího systému nároků na získání azylu.

Lidská práva musí být základním kamenem každé spolupráce na poli kontroly migrace se třetími zeměmi. Dohody musí být transparentní, musí obsahovat adekvátní standardy ochrany a musí plně respektovat práva žadatelů o azyl, uprchlíků a migrantů.

# Mezinárodní solidarita

Do Evropy musí být vytvořeny bezpečné cesty. K tomu přispějí humanitární programy a zrušení vízových omezení pro uprchlíky. Evropská unie selhává v přijímání podílu světových uprchlíků na své území – počet těch, kteří jsou přijati, musí být vyšší, než jak je to nyní běžné v rámci přistěhovaleckých programů. Musí být vidět jasná snaha přesídlit tisíce uprchlíků, ne jen symbolické množství.

Tamní úřady musí zajistit okamžitý transfer lidí z ostrova Lampedusa na italskou pevninu a zařídit, že budou připraveny všechny dostupné možnosti přijetí těchto lidí. Zvláštní důraz by měl být samozřejmě dán na nejzranitelnější skupiny, jako jsou ženy a děti, oběti násilí a mučení či starší lidé. Všichni ti, kdo dosáhnou italského pobřeží, musí dostat pomoc v otevřených centrech a mít přístup k férovému procesu žádosti o azyl.

Všem musí být zajištěna ochrana v souladu s lidsko-právními a uprchlickými zákony. Lidé nesmějí být hromadně vykázáni z italského území, často bez jakékoli možnosti se o azyl ucházet. Amnesty International také vyzývá italské úřady ke zrušení legislativy, která pokládá takovýto vstup a další setrvání na italském území za porušení zákona, a také žádá navýšení kapacity pro záchranu uprchlíků.

Diskuze o nutnosti změn v evropské migrační politice musí tvořit nedílnou součást práce celé EU. Posílí se tak význam lidských práv a zákona.

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...