The Lady poprvé na plátnech českých kin

Film Luca Bessona o barmské disidentce Su Ťij v benefičním představení Amnesty International. Jedna žena, jeden osud, jedno jediné promítání v Česku.
Benefiční akce a česká premiéra filmu Luca Bessona o barmské disidentce, nositelce Nobelovy ceny míru a čestném hostu letošního Fóra 2000 Aun Schan Su Ťij se uskuteční 6. listopadu ve 20:30 v pražském kině Lucerna.

Besson (Brutální Nikita, Leon, Pátý Element) sleduje Su Ťij (Michelle Yeoh – Zítřek nikdy neumírá, Tygr a Drak, Gejša) ve filmu The Lady od roku 1988, kdy se vrací z Oxfordu, kde žila řadu let, do rodné Barmy. Původně jede navštívit nemocnou matku, zastihne ji však převrat. Barmský vůdce, generál Ne Win, odstoupí, demonstranti zaplní ulice a požadují demokratické reformy, rychle jsou však poraženi a umlčeni. Charismatická a politicky angažovaná Su Ťij, jejíž otec se stal mučedníkem za barmskou nezávislost, vyslyší přání lidí, aby jako vůdkyně nově založené Národní ligy za demokracii vyvedla Barmu z područí vojenské diktatury. V roce 1990 tato strana sice volby vyhraje, ale vojenská junta Su Ťij internuje do domácího vězení, ve kterém zůstane téměř 20 let…

Po skončení projekce se koná diskuze s ředitelkou Barmského centra Praha Sabe Soe a jejími spolupracovníky o současné situaci v Barmě.

Lístek koupíte za 150 Kč, benefiční vstupné je 300 Kč. Vstupenky jsou k dostání na pokladně kina Lucerna a na speciálním webu Amnesty http://www.zalidskaprava.cz.

Výtěžek z akce poputuje na podporu kampaně za nespravedlivě vězněné s názvem 3 minuty stačí a Maraton psaní dopisů 2013.

V rámci benefice probíhá do 30. listopadu v Kavárně Lucerna také výstava fotografií Jiřího Pasze „Radostná nejistota“, která Vám přiblíží aktuální dění v Barmě.

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

15.10.2015

Autorka ceněného dokumentu z Maďarska přijede do Prahy!