Rusko musí vyšetřit obvinění z vězeňského zneužívání členky Pussy Riot

  Článek

Rozhodnutí ruských vězeňských orgánů přesunout uvězněnou členku punkové kapely Pussy Riot na samotku poté, co si stěžovala na vězeňské podmínky, je jen dalším znakem potlačení jakékoli formy svobody projevu v zemi.

Rozhodnutí přišlo poté, co Naděžda Tolokonnikovová započala hladovku a napsala otevřený dopis popisující zneužívání v její vězeňské kolonii včetně nucení vězňů k práci extrémně dlouhou dobu v otrockých podmínkách. Naděžda rovněž tvrdí, že jí bylo vyhrožováno smrtí od vrchního vězeňského úředníka a později i od některých vězňů.

„Vězeňská správa prohlásila, že Naděžda Tolokonnikovová byla umístěna do izolace pro její vlastní ochranu, ale my máme obavy, že by to mohl být jen další trest za požadavek, aby byla její vlastní práva a práva ostatních vězňů respektována. Co by měly orgány udělat, je vyšetřit obvinění, která učinila,“ prohlásil Sergej Nikitin, ředitel kanceláře Amnesty International v Moskvě.

„Případ proti členkám kapely Pussy Riot byl nehorázný od začátku do konce a nesnažil se o nic jiného, než o ohrožení práva na svobodu projevu členek kapely. Ruské orgány musí okamžitě a bezpodmínečně propustit tyto aktivistky a zrušit vůči nim veškerá obvinění.“

Vězeňské orgány popřely obvinění Naděždy Tolokonnikovové ze zneužívání. Vězeňská správa rovněž prohlásila, že podmínky na samotce byly lepší, než ve sdílené cele. Naděžda sdělila svému právníkovi, že je držena v mrazivých podmínkách s přístupem pouze ke studené vodě a velmi tlumenému světlu. Řekla také, že vnitřní vězeňská pravidla jí brání sedět během dne na své posteli.

Naděžda Tolokonnikovová a jedna z dalších členek skupiny Pussy Riot si v současné době odsluhují své dvouleté tresty. Naděžda je držena v trestanecké kolonii v Mordovii a Marie Alekhinovová v Nižném Novgorodu. Byly odsouzeny na základě obvinění z “chuligánství z důvodů náboženské nenávisti“ poté, co zahrály protestní píseň v hlavní moskevské pravoslavné katedrále v únoru 2012.

Trest pro třetí členku Pussy Riot, Jekatěrinu Samucevičovou, byl odložen na základě odvolání. Jekatěrina však také strávila několik měsíců ve vazbě, zatímco čeká na proces.

Podpořte Naďu v PETICI , kterou 1. října předáme ruskému velvyslanci

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...