Jordánsko odmítá přijímat uprchlíky ze Sýrie

  Článek

Migrace publikován 22.8.2013

Smutný příběh z hranic Jordánska se Sýrií.

Jordánské úřady nesmí odmítat vstup nikomu, kdo utíká před ozbrojeným konfliktem v sousední Sýrii – taková je nová výzva Amnesty International (AI) poté, co zjistila, že mezi skupinami lidí, kteří na hranicích těchto dvou zemí v posledních týdnech čekají, je mnoho rodin s malými dětmi.

„Jordánské úřady musí zaručit vstup do země pro všechny, kteří tam hledají bezpečí, a to bez rozdílu,“ prohlásil Said Boumedouha, zastupující ředitel AI pro programy na Středním východě a v severní Africe. „Lidem, kteří prchají ze Sýrie, by neměl být zamítnut vstup. Jejich životy jsou v nebezpečí. Jordánsko musí dodržet závazek v podobě mezinárodního práva, které říká, že takovým uprchlíkům mají být hranice otevřené.“

Jeden příběh za všechny - Amina a její rodina

Od 14. srpna je Syřanka Amina (jméno bylo změněno kvůli její ochraně) a jejích šest dětí mezi těmi, kterým byl vstup do Jordánska zamítnut. Čekají na oficiálním hraničním přechodu Nasib. Tamní úředníci jim oficiálně poskytli vstupní víza, zároveň jim ale řekli, že do země nemohou dříve než za měsíc. Do pasů dostali razítko se vzkazem: Vraťte se za měsíc. Podobně odmítnuty byly i další rodiny, a to na přechodu Nasib i jinde.

Amina a její rodina se ale nemohou vrátit do svého domova. Městečko Dera´a al-Hara bylo napadeno a zůstává v obležení syrských vládních vojáků. Rodina tak uvízla v zemi nikoho. Jak popisuje Amina, bez prostředků i jídla: „Nemáme vodu ani chleba a musíme spát na ulici se skoro stovkou dalších rodin.“ Ta její tak zápasí o přežití a jí jen ovoce, které najde na stromech v okolí.

Jak Amina vypověděla zástupcům Amnesty, jejich dům zničila raketa. Podle dalších obyvatel městečka leží v ulicích desítky mrtvých. Bezpečnostní složky, které oblast ovládly, ale nedovolily zbývajícím lidem těla pohřbít. Dera´a al-Hara leží na jihozápadě země, kde začaly v březnu 2011 masové protesty proti prezidentu Bašáru Asadovi a jeho vládě.

Jordánsko zpřísňuje podmínky pro vstup do země

Už několik měsíců nedovoluje Jordánsko vstup na své území některým skupinám lidí. Jde třeba o palestinské a irácké uprchlíky ze Sýrie, lidi bez dokladů nebo třeba svobodné muže. Teď se ale zřejmě situace znovu změnila. Nový trend, kdy úřady zamítají vstup i lidem s platným pasem, ukazuje další zpřísnění postupu jordánských úřadů. Země je tak už zřejmě vyčerpaná přijetím půl milionu uprchlíků ze Sýrie. Konec konfliktu je navíc v nedohlednu.

Příval utečenců je obrovskou zátěží pro jordánskou infrastrukturu. Zvětšily se požadavky na vodu, elektřinu, bydlení, školy i jídlo. Některé oblasti se mohou jen těžko postarat o tak velké množství lidí a frustrace mezi obyvatelstvem roste zároveň s narůstajícím nájemným a nezaměstnaností.

„Nezávisle na přetížených zdrojích musí jordánské úřady zajistit všem uprchlíkům přístup na své území a do bezpečí,“ dodává Said Boumedouha. „Je nezbytné, aby mezinárodní společenství zajistilo, že Jordánsko a další země, kam uprchlíci proudí, budou mít dostatečné množství financí i technických prostředků k zabezpečení ochrany a pomoci pro uprchlíky ze Sýrie.“

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...