První učitelé proškoleni na téma diskriminace, rasismus a lidská práva

Pilotní seminář pro pedagogy s názvem Lidská práva, diskriminace, rasismus byl úspěšný.
Patnáct učitelů základních a středních škol mělo možnost na konci července hlouběji prozkoumat koncept lidských práv a seznámit se s novými materiály a metodikami usnadňujícími jejich začlenění do výuky. Odpolední část semináře pak byla věnována problematice diskriminace, rasismu a práci s těmito tématy ve škole.

Přínosný byl i blok zaměřený na diskriminaci v České republice, v rámci něhož vystoupil ředitel ústecké pobočky Člověka v tísni, který dlouhodobě pracuje v sociálně vyloučených lokalitách. Následovala diskuze o současné situaci v Čechách, jejích kořenech, důsledcích a možnostech kroků k jejímu zlepšení. Seminář účastníkům připadal zajímavý a přínosný. Další plánujeme na podzim 2013.

V případě dotazů či zájmu o účast na příštím semináři můžete psát na: vzdelavani@amnesty.cz

Více informací o Amnesty vzdělávání si můžete přečíst na http://www.lidskaprava.cz/home

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.