Propuštění Pussy Riot žádá přes 100 umělců - zatím marně.

  Článek

Přes podporu známých umělců z celého světa Marie Aljochinová ani Naděžda Tolokonnikovová podmínku nedostaly.

Adele, Bono, Madonna, Yoko Ono, Radiohead, Patti Smith, Bruce Springsteen nebo Sting – to jsou jen některá jména celosvětově známých umělců, kteří se připojili k hromadné výzvě za propuštění členek ruské punkové skupiny Pussy Riot.

Odvolací soud v Moskvě ve středu 24. července přesto ODMÍTL po roce propustit Marii Aljochinovou.

Více si můžete přečíst ZDE.

V pátek 26. července ZAMÍTL soud podmínečné propuštení i Něděždě Tolokonnikovové. Obhájci dívek předkládali ve spisu i podpůrné podpisy lidí z petice Amnesty International. Jen z Česka jich bylo přes tisíc! DĚKUJEME! A bojujeme dál...!

Pod otevřený dopis se podepsalo víc než 100 mezinárodně uznávaných hudebníků. Žádají okamžité propuštění dvou vězněných členek Pussy Riot. Akce souvisí se soudním jednáním o případném podmínečném propuštění, které začne už zítra.

K výzvě se připojili: Bryan Adams, Adele, Alt-J, Laurie Anderson, Animal Collective, Anti-Flag, Arcade Fire, Arch Enemy, Archive, Joan Armatrading, Joan Baez, Beardyman, Jeff Beck, Yasiin Bey, björk, Rubén Blades, Billy Bragg, Jackson Browne, Peter Buck, Tracy Chapman, Chase & Status, The Chemical Brothers, Neneh Cherry, The Clash, Coldplay, Lily Rose Cooper, Dido, Django Django, Melissa Etheridge, Siobhan Fahey, Paloma Faith, First Aid Kit, Franz Ferdinand, Foster the People, fun., Peter Gabriel, Bob Geldof, Kim Gordon, Debbie Harry, PJ Harvey, Don Henley, The Hidden Cameras, Niall Horan, Billy Joel, Sir Elton John, Ke$ha, Angelique Kidjo, The Knife, Mark Knopfler, Tom Lehrer, Sean Lennon, Annie Lennox, Lykke Li, Sir Paul McCartney, Romy Madley-Croft, Madonna, Zayn Malik, Stephen Malkmus, Marina & the Diamonds, Johnny Marr, Massive Attack, Mike Mills, Moby, Thurston Moore, Tom Morello, Alanis Morissette, James Morrison, Graham Nash, Kate Nash, Youssou N'Dour, Karen O, Yoko Ono, Clock Opera, Ozzy Osbourne, Liam Payne, Peaches, Joe Perry, Phoenix, Rain Phoenix, Portishead, Portugal. The Man, Cat Power, Radiohead, Bonnie Raitt, Rise Against, Patti Scialfa, Scissor Sisters, Paul Simon, Sleigh Bells, Patti Smith, Esperanza Spalding, Bruce Springsteen, Dave Stewart, Sting, Michael Stipe, Harry Styles, Neil Tennant, Louis Tomlinson, Pete Townshend, K T Tunstall, U2, Eddie Vedder.

V otevřeném dopise, který spoluorganizovala Amnesty International v rámci své kampaně za propuštění 25leté Marie Aljochinové a 23leté Naděždy Tolokonnikové, vyjadřují umělci svou podporu a prohlašují, že dopad „šokujícího a nespravedlivého procesu a uvěznění se šíří široko daleko. Zvláště mezi vašimi kolegy umělci a hudebníky, ale také mezi všemi lidmi světa“. Dále se v dopise píše, že signatáři žádají, aby „ruské úřady přezkoumaly tvrdé tresty a vy jste se mohly vrátit ke svým dětem, rodinám a životům“.

Například Yoko Ono, která dopis také podepsala, říká: „Děkuji Pussy Riot za to, že zůstaly tak pevné v jejich víře ve svobodu vyjadřování, a za to, že pomáhají všem ženám světa v tom cítit se hrdé na to, že jsou ženy.“ Lucy Macnamara z Art for Amnesty k tomu dodává: „Případ Pussy Riot šokoval hudebníky celého světa a my jsme zaznamenali obrovský zájem o podporu této výzvy. Hodně umělců mi řeklo, že když nemůžete zpívat protestní píseň beze strachu, že budete uvězněni, něco je hodně špatně. Budeme tedy doufat, že ruské úřady nakonec pochopí a Marii i Naděždu propustí.“

Maria Aljochinová, Naděžda Tolokonnikovová a třetí členka Pussy Riot Jekatěrina Samucevičová, kterou soud později podmínečně propustil, byly odsouzeny za loňskou "punkovou modlitbu" v moskevském kostele. Svým protestem chtěly upozornit na provázanost špiček ruské pravoslavné církve s politiky. Podle Amnesty International je proto celý proces politicky motivovaný a čin Pussy Riot byl legitimní protestní akcí. Ta proběhla během kampaně před ruskými prezidentskými volbami loni v únoru. Po volbách pak vláda zavedla nová omezení svobody vyjadřování a shromažďování, včetně hrozícího až tříletého vězení za „veřejné akce, jejichž cílem je hanobit víru“.

A tady je celý text otevřeného dopisu:

Drahá Marie a Naděždo,

v souvislosti s tím, že se blíží rok trvání vašeho procesu, píšeme vám, abychom vás ujistili, že lidé na celém světě na vás stále myslí a snaží se o vaše propuštění. Ačkoli vy jste byly ty nejviditelnější z protestujících, víme, že spolu s vámi veřejně vystoupilo ještě velké množství dalších mladých lidí. I ti během protestních akcí trpěli. Ale – vzhledem k vašemu uvěznění – jste se právě vy staly symbolem.

Mnoho umělců vyslovilo nahlas svoje obavy už ve chvíli, kdy byla proti vám vznesena první obvinění. Doufali jsme, že úřady projeví pochopení a smysl pro přiměřenost nebo dokonce něco z úžasného ruského smyslu pro humor. Nic z toho ale nenastalo.

Dopad vašeho šokujícího a nespravedlivého procesu se šíří široko daleko. Zvláště mezi vašimi kolegy umělci a hudebníky, ale také mezi všemi lidmi světa, včetně mnoha rodičů, kteří chápou vaše utrpení kvůli tomu, že jste odtrženy od svých dětí. I přesto, že chápeme citlivost konání podobných protestů na zbožných místech, žádáme ruské úřady, aby přezkoumaly vaše tvrdé tresty, a vy jste se mohly vrátit ke svým dětem, rodinám a životům.

Právo na svobodu vyjadřování a nesouhlas jsou naprosto legitimními a nezbytnými součástmi každé demokracie. Byly jste obžalovány z něčeho, co by mohlo být popsáno jako „zločin bez oběti“. Podle našeho názoru ale ve spravedlivé společnosti „není zločin, pokud není identifikovatelná oběť“.

Vaše síla, statečnost a odvaha jsou inspirací pro nás všechny.

  • --

I vy můžete podpořit Pussy Riot v naší urgentní online akci!

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...