Írán: splní nový prezident sliby ohledně lidských práv?

Ve svém prvním projevu nový íránský prezident Hassan Rúhání prohlásil, že nikdy nezapomene sliby, které dal íránskému lidu. Amnesty bude sledovat jeho aktivity.
Vítězství duchovního Hassana Rúháního (64) v íránských prezidentských volbách skýtá podle Amnesty International novou příležitost postavit se proti porušování lidských práv v zemi.

Hassan Rouhání je považován za umírněného a pragmatického člověka. Během volební kampaně opakovaně přislíbil, že zlepší zoufalou situaci ohledně lidských práv v Íránu a v následujících měsících za ně tedy musí nést zodpovědnost.

Rúhání oznamil záměr vydat „chartu občanských práv“, která by ukotvila rovnost všech občanů bez ohledu na rasu, náboženství a pohlaví. Rovněž by stanovila větší svobodu pro politické strany a menšiny, jakož i o právo o spravedlivý soud, svobodu shromažďování a právní ochranu pro všechny.

„Pokud bude taková charta navržena a zavedena, skýtá příležitost být prvním rozhodným krokem na cestě k lidským právům v Íránu,“ prohlásila Hasíba Hádž Sahráwí, zástupkyně ředitele oblastní pobočky AI pro Blízký východ a severní Afriku.

"Lidé však nechtějí prázdné řeči a sliby, nýbrž očekávají konkrétní opatření, počínaje propuštěním politických vězňů včetně opozičních vůdců. Jména Míra Hosejna Músavího a Mehdího Karrúbího skandovali Íránci v ulicích po oznámení výsledků voleb,“ upřesňuje.

Nově zvolený prezident ve svém prvním veřejném projevu rovněž kritizoval segregaci pohlaví ve vzdělávacích zařízeních a přislíbil zlepšit práva žen v Íránu. Mezi jiným nastínil možnost navržení nových zákonů dotýkajících se práv žen, zavedení ministerstva pro záležitosti žen a zajištění rovnosti pohlaví včetně rovnosti v pracovních příležitostech.

Hassan Rúhání dále poukázal na důležitost svobody slova, kritizoval omezování internetu a zdůraznil potřebu povolit kritiku vlády pro to, aby byl dosažen skutečný pokrok.

Po Rúháního volebním vítězství jeho stoupenci skandovali hesla ve prospěch opozičních vůdců Míra Hosejna Músavího a Mehdího Karrúbího. Oba politici byli vzati do domácího vězení íránskými úřady poté, co vyzvali k protestům za solidaritu s protivládním povstáním v Egyptě a Tunisku v roce 2011. Lidskoprávní organizace a OSN opakovaně žádaly o jejich propuštění.

"Zvolení Rúháního znamená pro íránské úřady příležitost k tomu, aby přehodnotily, jak je důležité dodržovat vládu zákona. Nyní by proto měly propustit všechny vězně svědomí a skoncovat s pronásledováním lidskoprávních aktivistů, novinářů a jejich rodin," prohlásila Hasíba Hádž Sahráwí.

"Hassan Rúhání má šanci skutečně změnit život lidí v Íránu. Záleží to však na tom, zda a do jaké míry se mu podaří dostát volebním slibům a přinést skutečné reformy,“ podotýká.

Amnesty International proto vyzývá Hassana Rúháního a íránské úřady, aby spolupracovaly s OSN v rámci lidskoprávních mechanismů. Jakožto konkrétní a symbolický krok k uskutečnění daných slibů by měly umožnit Zvláštnímu zpravodaji pro situaci v oblasti lidských práv v Íránu návštěvu země.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.