Slavnostní podepsání Smlouvy o obchodu se zbraněmi v OSN: 62 států během ceremonie, další přibývají!

Smlouvu o obchodu se zbraněmi (ATT) podepsaly od pondělního slavnostního předložení už desítky států.

Země ze všech regionů využily první možnosti podepsat smlouvu, která omezuje vývoz zbraní do zemí, kde hrozí jejich zneužití proti lidským právům. Slavnostně podepsaly například Francie nebo Velká Británie, později se připojilo Německo a USA slíbily brzké signování – to znamená hlavní světoví exportéři zbraní. Česká republika byla jedním ze 62 států, které podepsaly jako první.

V současné době jde hlavně o Sýrii: „Deklarování podpory ATT dělá debatu o dodávkách zbraní do Sýrie bezpředmětnou. Tohle je první zatěžkávací zkouška pro země, jestli to opravdu s implementací ATT a s ochranou lidských životů myslí vážně,“ říká Brian Wood, expert Amnesty na problematiku zbraní.

Z hlediska ATT je nemožné, aby syrská vláda dostávala ze světa zbraně. A podobné je to i s rizikem u opozice.

Slavnostní podpisová ceremonie se konala 3. června v New Yorku 2 měsíce poté, co ji Valné shromáždění OSN velkou většinou přijalo. Minimálně 50 států ji teď musí ratifikovat, aby vstoupila v platnost. Brian Wood věří, že se tak stane do konce roku 2015.

Amnesty International se snažila o přijetí silné a závazné ATT od 90. let. Miliony lidí po celém světě volaly po přijetí smlouvy, která má moc zachraňovat životy. Amnesty se svými partnery dál apeluje a tlačí na vlády, aby smlouvu podepsaly, ratifikovaly a implementovaly tak rychle, jak jen to bude možné.

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.