Slavnostní podepsání Smlouvy o obchodu se zbraněmi v OSN: 62 států během ceremonie, další přibývají!

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 4.6.2013

Smlouvu o obchodu se zbraněmi (ATT) podepsaly od pondělního slavnostního předložení už desítky států.

Země ze všech regionů využily první možnosti podepsat smlouvu, která omezuje vývoz zbraní do zemí, kde hrozí jejich zneužití proti lidským právům. Slavnostně podepsaly například Francie nebo Velká Británie, později se připojilo Německo a USA slíbily brzké signování – to znamená hlavní světoví exportéři zbraní. Česká republika byla jedním ze 62 států, které podepsaly jako první.

V současné době jde hlavně o Sýrii: „Deklarování podpory ATT dělá debatu o dodávkách zbraní do Sýrie bezpředmětnou. Tohle je první zatěžkávací zkouška pro země, jestli to opravdu s implementací ATT a s ochranou lidských životů myslí vážně,“ říká Brian Wood, expert Amnesty na problematiku zbraní.

Z hlediska ATT je nemožné, aby syrská vláda dostávala ze světa zbraně. A podobné je to i s rizikem u opozice.

Slavnostní podpisová ceremonie se konala 3. června v New Yorku 2 měsíce poté, co ji Valné shromáždění OSN velkou většinou přijalo. Minimálně 50 států ji teď musí ratifikovat, aby vstoupila v platnost. Brian Wood věří, že se tak stane do konce roku 2015.

Amnesty International se snažila o přijetí silné a závazné ATT od 90. let. Miliony lidí po celém světě volaly po přijetí smlouvy, která má moc zachraňovat životy. Amnesty se svými partnery dál apeluje a tlačí na vlády, aby smlouvu podepsaly, ratifikovaly a implementovaly tak rychle, jak jen to bude možné.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...