Česká vláda slevuje ze svých závazků ohledně inkluzivního vzdělávání

Skupina lidskoprávních organizací včetně Amnesty International je znepokojena vývojem událostí na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Ministerstvo školství a vláda nehodlají zrušit praktické školy a chtějí i nadále provozovat mateřské školy a přípravné třídy spadající pod praktické školy. Amnesty International, Evropské centrum pro práva Romů a Open Society Justice Initiative se obávají toho, že takovéto plány jdou proti závazkům ukončit diskriminaci romských žáků v českém školství a umožnění jejich zapojení do běžného vzdělávacího proudu.

Zmíněné organizace poslaly v uplynulých dnech ministrovi školství Petru Fialovi společný dopis, ve kterém si stěžují, že proces inkluzivního vzdělávání, který by pomohl romským dětem i dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, nepokračuje tak, jak se k němu vláda zavázala.

Aby ukončila diskriminaci ve vzdělávání romských dětí, potřebuje česká vláda přijmout okamžitá opatření jako je například moratorium na umisťování dětí včetně romských dětí a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do praktických škol a tříd.

Česká vláda taky musí začít transformovat systém škol založených pro děti s „lehkým mentálním postižením“ včetně postupného rušení praktických škol. Tento závazek vláda přijala ve Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015. A z této strategie právě teď ministr Fiala uhýbá a slevuje.

Podpořte evropskou kampaň proti diskriminaci Romů podpisem petice!

8.9.2016

STÁŽ: Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Hledáme stážistu/ku, který/á se stane součástí vzdělávacího projektu na středních školách

1.9.2016

Vysvědčení pro Českou republiku

Jak si vede rovný přístup ke vzdělávání romských dětí na začátku školního roku 2016/17?

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.