Bahrajn: Další snaha vlády ochromit opozici před víkendovými závody Formule 1

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 18.4.2013

Bahrajnská vláda rozhodla uvěznit kohokoli, kdo by byl shledán vinným za urážku hlavy státu. Doba odnětí svobody se pohybuje v rozmezí až pěti let nepodmíněně.

Vše činí podle Amnesty International Bahrajn s cílem ochromit opozici před závodem Formule 1 Grand Prix, který se uskuteční o víkendu.

Podle státních médií se bahrajnská vláda, které předsedal ministerský předseda s nově jmenovaným místopředsedou, korunním princem, usnesla na dodatku k článku 214 trestního zákoníku, který zvýší trest za urážku krále Hamada bin Ísy al-Chalífy, státní vlajky či jiných státních symbolů.

Dodatek, který už byl poslán Národnímu shromáždění, definuje toto jednání jako trestný čin s možností odnětí svobody až na 5 let, čemuž budou předcházet vysoké peněžní pokuty.

Navyšování trestu za kritiku bahrajnského krále je dalším pokusem, jak umlčet aktivisty před připravovaným závodem Grand Prix,“ uvedla Hassíba Hadž Sahráwí, zástupkyně programového ředitele Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

„Úřady se spoléhají na to, že tento trestný čin vymezí velmi vágně, aby se vyhnuly bližšímu přezkoumání jejich vlastních závazků. To do značné míry vypovídá o jejich vlastních záměrech a nedostatku vůle podniknout závazné reformní kroky,“ upřesňuje Sahráwí.

Amnesty International opakovaně vyzývá bahrajnské úřady k tomu, aby zrušily ty články trestního zákoníku, které postihují svobodu slova, včetně článku 214, s jehož novým dodatkem by bylo možné navýšit trest až na 5 let nepodmíněně.

Protestující v ulicích, Bahrajn
Podle bahrajnských úřadů v zemi není nikdo postihován za poklidné vyjádření svých názorů a právo na svobodu projevu je zaručeno. Někteří aktivisté si však v současné době trest za urážku krále již odpykávají. Mezi 5. a 12. prosincem 2012 byli k trestu odnětí svobody odsouzeni Abdulláh Alwí al-Hašemí, Alí Muhammad Alí a Alí Abd al-Nábí al Hajákí za příspěvky, které umístili na sociální síti Twitter, a které byly označeny za urážku hlavy státu. Vyměřené tresty se pohybovaly v rozmezí 4-6 měsíců.

Bahrajnský státní zástupce v polovině března 2013 v médiích oznámil, že šest lidí bylo zatčeno pro „hanobení krále na sociální síti Twitter“. Počínaje 24. březnem soud projednával a řešil tyto případy jednotlivě, včetně obviněného Alího Fajsala al-Šúfy, jenž byl odsouzen právě dle zmíněného článku 214. Nynější usnesení bahrajnské vlády na dodatku k tomuto článku počítá v podobných případech s ještě přísnějšími postihy.

„Jednotlivé články trestního zákoníku jsou cíleně používány k uvěznění opozice. Bahrajnská vláda tím přímo porušuje právo na svobodu projevu, neboť v zákoně uplatňuje omezení neslučitelná s mezinárodním právem,“ upozorňuje Hassiba Hadž Sahráwí.

Veřejní činitelé a představitelé, včetně těch na nejvyšších politických postech, které představují hlava státu a vlády, mohou být oprávněně předmětem kritiky, a tato může zaznívat taktéž od politické opozice, zdůrazňuje Výbor pro lidská práva při OSN.

V souborné zprávě z února 2013 Amnesty International zdokumentovala situaci po dvou letech od počátku protestů v Bahrajnu. V zemi zůstávají stále za mřížemi desítky vězňů svědomí a aktivisté jsou zde i nadále zatýkáni pro vyjádření svých názorů, ať již prostřednictvím sociálních sítí či pokojných demonstrací a pochodů.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...