Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ostravě by měla napomoci úsilí proti diskriminaci Romů

Prezident České republiky Miloš Zeman je 15. března 2013 na návštěvě v Ostravě.

Nejen v tomto městě, ale v celé republice čelí Romové diskriminaci v přístupu k bydlení, vzdělávání nebo zdravotní péči i v souvislosti s ochranou před násilným pronásledováním či zastrašováním.

Miloš Zeman v inauguračním projevu prohlásil, že právě činnost pravicových skupin, které podněcují rasovou nesnášenlivost a jsou známy tím, že pořádají protiromské pochody, představuje jeden ze tří nejpalčivějších problémů v České republice. Amnesty International vítá skutečnost, že prezident republiky uznává závažnost a existenci rasově motivovaného násilí, a doufá, že se jménem svého úřadu silně zasadí proti diskriminaci romské menšiny v České republice.

Návštěva Ostravy má v tomto ohledu symbolický význam.

Do mezinárodního povědomí na poli lidských práv se toto město dostalo poté, co Evropský soud pro lidská práva v roce 2007 vynesl rozsudek, podle něhož romské děti čelí diskriminaci v přístupu ke vzdělání. Vyzval Českou republiku k nápravě. Ostrava rovněž čelí kritice za násilné vystěhování více než 40 romských rodin z příměstské oblasti Přednádraží. Z těch, kteří vystěhování odmítali, bylo pouze 35 lidí přestěhováno do vyhovujících bytových prostor, ostatní byli odkázáni na předražené a nevyhovující ubytování.

Prezident republiky by měl využít příležitosti a vyzdvihnout roli, kterou za těchto situací hraje občanská společnost a neziskové organizace, které v České republice bojují proti diskriminaci Romů. Návštěva hlavy státu v Ostravě se odehrává v době, kdy se největší ostravská nezisková organizace věnující se romské menšině, Vzájemné soužití, musí vystěhovat ze svých prostor v centru města. Rozhodnutí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz z ledna 2013 neobnovit sdružení nájemní smlouvu je podle jeho předsedy Kumara Vishwanathana reakcí na postoj, který organizace zastávala v otázce nuceného vystěhování romských obyvatel Přednádraží.

Sdružení Vzájemné soužití v Ostravě už více než 14 let poskytuje sociální služby a právní poradentství v otázkách bydlení, vzdělávání, zdravotnictví, lidských práv a dalších oblastech. Ročně tak jeho pracovníci pomohou více než 850 lidem. Klienty sdružení byli mnohdy Romové, kterým hrozilo vystěhování či kteří se v jeho důsledku octili bez domova.

1.9.2016

Vysvědčení pro Českou republiku

Jak si vede rovný přístup ke vzdělávání romských dětí na začátku školního roku 2016/17?

8.9.2016

STÁŽ: Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Hledáme stážistu/ku, který/á se stane součástí vzdělávacího projektu na středních školách

10.12.2015

Živá knihovna, komiksy i muzika v Brně!

13.11.2015

Osm let po rozsudku D. H. musí dojít ke komplexní desegregaci škol

Neziskovky zabývající se lidskými právy Romů komentují 8 let od převratného rozsudku stav vzdělávání romských dětí v ČR.