Amnesty za silnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi

Amnesty International ČR usiluje společně s pobočkami Amnesty po celém světě o to, aby konference na půdě OSN v New Yorku 18. – 28. března přijala silnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty, ATT).

Každou minutu zemře na světě člověk kvůli použití zbraně. Miliony lidí jsou každoročně zabity, zraněny nebo utlačovány – i to je výsledek nezodpovědnosti a špatně regulovaného obchodu se zbraněmi.

Zatímco svět má jasná pravidla pro mezinárodní obchod s banány nebo dinosauřími kostmi, neexistují celosvětová pravidla pro obchod se zbraněmi.

Amnesty International se už 20 let snaží, aby byla přijata silná mezinárodní smlouva, která ukončí nekontrolovaný transfer zbraní přes hranice, který může vést ke zneužívání lidských práv a porušování humanitárního práva.

USA, Čína, Rusko, Francie a Velká Británie jsou pěti největšími vývozci zbraní na světě a zároveň tvoří skupinu stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Proto je zcela zásadní, aby smlouvu podpořily. Schválení v New Yorku v OSN mezi 18. a 28. březnem je testem pro politické lídry světa, jestli se dokážou postavit realitě.

Česká republika přijetí Smlouvy podporuje, i v jejím jednání na poli obchodu se zbraněmi však vidí Amnesty nedostatky. Zejména v hodnocení rizik a transparentnosti transferů.

Amnesty International ČR v rámci kampaně Zbraně pod kontrolou! vyzývá veřejnost k podpoře přijetí silné Dohody jak podpisem online petice, tak zakoupením pohlednice pro Baracka Obamu, prezidenta USA, které jsou největším světovým vývozcem zbraní.

V PONDĚLÍ 18. BŘEZNA, v den zahájení jednání na půdě OSN, VE 12 HODIN přdáme petici s podpisy za silnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi velvyslanci USA Normanu L. Eisenovi na ambasádě na Malé Straně, Tržiště 15.

Zvedněte ruku pro kontrolu mezinárodního obchodu se zbraněmi!

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.