Američtí punkeři Anti-flag podporují novým songem Pussy Riot

Novou verzí písničky Toast To Freedom - Přípitek na svobodu se kapela přidává k podpoře Pussy Riot, punkerek vězněných v Rusku.
Americká punk rocková kapela Anti-flag spojila síly se společnostmi Staages Music a Art for Amnesty a výsledkem je nová verze písně Toast To Freedom (Přípitek na svobodu), teď už klasického hitu, který byl napsán původně k 50. výročí založení Amnesty International. Nahrávka je inspirovaná uvězněním tří členek ruské punkové skupiny Pussy Riot. Do prodeje půjde v Evropě 13. února. Zisk z prodeje podpoří Amnesty International.

Nápad vznikl v červenci 2012 během koncertu skupiny v Berlíně, kterým vyjadřovali podporu uvězněným členkám Pussy Riot - Marii Aljochinové, Naděždě Tolokonnikovové a Jekatěrině Samucevičové, kterou později soud podmínečně propustil. V publiku tehdy byl dlouholetý vysoce postavený podnikatel v hudebním průmyslu a zároveň aktivista Jochen Wilms. Ten v roce 2011 spolu se svým přítelem Billem Shipseym z Art for Amnesty vymysleli a koprodukovali původní verzi písničky Toast To Freedom, která se stala fenoménem, zpívaným v mnoha úpravách řadou světových umělců.

Členové skupiny Anti-flag, která dlouhodobě vystupuje na podporu lidských práv, okamžitě souhlasili s tím, že vytvoří vlastní verzi tohohle hitu. Ani ne o tři měsíce později pak skupina původem z Pittsburghu v Pennsylvánii hit nazpívala v historickém berlínském studiu Hansa. Doprovod jim dělala řada speciálních hostů, třeba kytarista kanadské punk rockové skupiny Billy Talent Ian D´sa, Bernd Kurtze z Beatsteaks nebo němečtí Donots. Stejně jako samotní Anti-flag, všichni obdivovali výjimečnou historii studia Hansa, a to dokonce až tak, že používali stejné mikrofony jako David Bowie a Brian Eno, když tam v roce 1977 nahrávali hit Heroes. A výsledkem je mimořádně silné a vzrušující provedení Toast To Freedom, které svou silou vyzývá k aktivitě snad jakékoli publikum.

V doprovodném prohlášení členové Anti-flagu žádají propuštění Pussy Riot. Právě tato skupina je totiž podle jejich slov inspirovala ke vstupu na punk rockovou scénu a uvěznění členek je jasným útokem ruských úřadů na svobodu myšlení, názorů a uměleckého vyjádření. "Právě tato práva přitom musí být respektována a chráněna v jakékoli společnosti, která chce být svobodná", prohlašují Anti-flag.

Členky Pussy Riot byly odsouzeny za loňskou "punkovou modlitbu" v moskevském kostele. Svým protestem chtěly upozornit na provázanost špiček ruské pravoslavné církve s politiky. Podle Amnesty International je ale celý proces politicky motivovaný a jejich čin byl legitimní protestní akcí.

Skupina Anti-flag chce podle svého prohlášení novou nahrávkou vyjádřit podporu a solidaritu Pussy Riot, stejně jako Amnesty International a všem, kdo se staví na stranu práva a utlačovaných. "Pussy Riot nás inspirovaly k tomu nebýt nikdy zticha, když budeme svědky útlaku. Tato píseň je skutečná, je to náš „přípitek na svobodu", uzavírají Anti-flag.

VIDEO Anti - flag k novému songu.

Objednat písničku můžete třeba na iTunes nebo prostřednictvím Amazonu.

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.

16.11.2015

Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!

23.6.2015

Dobrá zpráva z Bahrajnu: Ebarhím Šaríf je na svobodě

20.11.2015

Indonésie: Aktivista Filep Karma byl konečně propuštěn.