Írán: obhájkyně lidských práv Nasrín Sotudíová je zpátky ve vězení

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 25.1.2013

Prominentní íránská právnička a obhájkyně lidských práv Nasrín Sotudíová se v pondělí 21. ledna vrátila do vězení. Nečekaně jí byla zkrácena třídenní lhůta, kterou měla na návštěvu rodiny.

Sotudíová si od září 2010 odpykává šest let v teheránském vězení. Poprvé byla dočasně propuštěna, a to na kauci.

Amnesty International se dlouhodobě zasazuje o její trvalé a bezpodmínečné propuštění coby vězenkyně svědomí. Podle AI totiž byla uvězněna výhradně pro svou mírovou činnost právničky a obhájkyně lidských práv. Sotudíová popírá všechna obvinění proti své osobě, mezi kterými je například „šíření propagandy proti stávajícímu státnímu systému“ nebo příslušnost k „ilegální organizaci“, jak íránské úřady nazývají Centrum pro obránce lidských práv.

„Nasrín Sotudíová, jejíž práce na poli lidských práv je mezinárodně známá a uznávaná – což dokazuje i to, že loni dostala Sacharovovu cenu – je vězenkyně svědomí, která musí být propuštěna okamžitě, bezpodmínečně a nadobro,“ říká Ann Harrisonová, zástupkyně ředitele AI pro Střední východ a severní Afriku. „Její třídenní propuštění bylo pouze krutou šarádou a ilustruje, jak málo íránské úřady respektují její činy na mezinárodním poli lidských práv.“

Dopad na rodinu Nasrín Sotudíové

K uvěznění Sotudíové vedla podle Ann Harrisonové nejasně formulovaná obvinění: „Je stále běžnější, že íránské úřady používají odtrhnutí od rodiny a nemožnost návštěv jako formu trestu pro uvězněné obránce lidských práv. Hluboce tím trpí hlavně děti uvězněných. A u vězněných to jen znásobí jejich utrpení.“

Před tímto třídenním propuštěním Sotudíové jí bylo prokazatelně záměrně bráněno vidět se s manželem a jejich dvěma malými dětmi. Nemohla s nimi ani mluvit po telefonu. Členové rodiny navíc také po celou dobu jejího věznění čelí nespravedlivým útokům úřadů. Její manžel Reza Khandan byl dokonce jednou zadržen přes noc za to, že se s rodinou pokusil o pokojnou obhajobu Nasrín. Její třináctiletá dcera dostala zákaz cestovat, což Sotudíovou loni přimělo k 49denní hladovce ve vězení.

Manžel Sotudíové se na počátku letošního roku sešel se zástupci íránského parlamentu, aby zvýšil povědomí o případu své ženy. Mluvčí bezpečnostního výboru poté slíbil, že několik členů výboru podnikne v pondělí 21. ledna inspekční cestu do vězení, kde je Sotudíová držena. A právě krátce po jejich návštěvě byla povolána zpět do vězení. Khandan pak řekl zástupcům AI, že rychlý návrat jeho ženy do vězení byl pro všechny překvapením a že plánuje všem členům parlamentu napsat, aby se tak znovu pokusil o propuštění své ženy. „Úřady nám naznačily, že její propuštění by mohlo být delší než jen na tři dny. Bylo to naprosto neočekávané, že se musela vrátit tak brzy. Když jsme ji vezli zpět do vězení, děti hrozně brečely. Bylo to těžké pro obě strany,“ dodal.

Nasrín Sotudíová zastupovala vězněné opoziční aktivisty po sporných prezidentských volbách v červnu 2009, mladistvé čelící trestu smrti, ženy a vězně svědomí.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...