Historické rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva: Evropa vydávala vězně CIA

Evropský soud pro lidská práva se jednomyslně usnesl, že Makedonie je zodpovědná za nelegální zadržení a mučení německého občana Khaleda El-Masriho. Jde o převratné rozhodnutí - poprvé je evropský stát odpovědný za svou účast na tajném programu USA.
Khaled el-Masri
„Rozhodní soudu je milníkem v boji proti beztrestnosti“, uvedla Amnesty International (AI) a Mezinárodní výbor právníků (ICJ). Makedonie dodnes nesplnila svůj závazek celý případ vyšetřit.

Makedonské úřady 31. prosince 2003 zatkly El-Masriho, Němce libanonského původu, držely ho v samovazbě, opakovaně ho vyslýchaly a mučily, a 23. ledna 2004 ho předaly agentům CIA. Spojené státy ho převezly do tajné vazební věznice v Afghánistánu.

Zde byl nelegálně držen, nebyl obviněn ze žádného zločinu a neměl ani přístup k právníkovi. Jeho příbuzní nevěděli, kde je a že je zadržen. 28. května 2004 byl El-Masri letadlem dopraven do Albánie a propuštěn. Během čtyř měsíců v Afghánistánu byl mučen.

Khaled el-Masri

Na tajných operacích CIA nespolupracuje jen Makedonie

„Makedonie není jediná. Další evropské vlády spolupracují s USA na únosech, zadržování a mučení lidí v průběhu tajných operací. Rozsudek je pokrokem, ale nyní je potřeba, aby byla zajištěna spravedlnost napříč celou Evropou,“ řekla Juli Hall, expertka AI na boj terorismem a lidská práva.

„Rozsudek je historický. Říká, že operace CIA zahrnovaly mučení a ozbrojené únosy. Oběti i veřejnost mají právo znát pravdu o těchto závažných násilích. Evropa nemůže být místem beztrestnosti, musí být místem, kde mezinárodní lidská práva nejsou obcházena, ale bezezbytku dodržována,“ řekl Wilder Tayle, generální tajemník ICJ.

„Další evropské vlády – Polsko, Litva či Rumunsko, s nimiž u Evropského soudního dvoru probíhají podobné procesy – by si měly všimnout tohoto rozsudku a zajistit, aby skutky v jejich zemích byly pečlivě, nezávisle a nestranně vyšetřeny a odpovědní lidé stanuli před spravedlností,“ dodal Tayle.

3.10.2016

Nebezpečný krok zpět pro ženy a dívky v Polsku

V Polsku se projednává nová legislativa, která má již tak přísné zákony ohledně potratů ještě více radikalizovat. Ženám a dívkám hrozí téměř naprostá ztráta možnosti potrat podstoupit. Značná trestní odpovědnost hrozí i lékařům a dalším zdravotníkům.

8.4.2016

Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.

31.10.2015

Egypt: Sedmnáct svědků bylo zproštěno viny