Vrah Anny Politkovské odsouzen na 11 let

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 18.12.2012

Někdejší policista Dmitrij Pavljučenkov byl ruským soudem odsouzen k 11 letům vězení za podíl na vraždě novinářky Anny Politkovské v roce 2006. Amnesty International verdikt soudu vítá, apeluje však na to, aby byli potrestáni i další viníci.

Proces s pěti dalšími spolupachateli má začít v březnu příštího roku.

“Verdikt soudu a dlouho očekávané trestní řízení s vrahy Anny Politkovské vítáme. Případ ale nemůže být doopravdy uzavřen do doby, než budou před spravedlnost přivedeni i ti, kteří si její vraždu objednali,“ řekl ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen.

Anna Politkovská, novinářka a ochránkyně lidských práv známá svými ke Kremlu kritickými reportážemi z Čečenska, byla zastřelena ve výtahu svého domu 7. října 2006.

“Apelujeme na vyšetřovatele, aby nadále usilovali o dopátrání se pravdy, nehledě na politickou nevhodnost,“ dodal Dalhuisen.

Právníci zastupující pozůstalé se chtějí odvolat; pro Pavljučenka požadují delší trest.

Amnesty International volá po lepší ochraně novinářů v Rusku a konci omezování svobody slova. I po smrti Anny Politkovské museli novináři a ochránci lidských práv čelit útokům a hrozbám, někteří byli zabiti, aniž by viníci byli potrestáni.

Mezi poslední omezení prosazované ruskou vládou patří například návrh zákona, dle něhož by bylo redukováno množství „negativních informací“ v médiích. V podstatě jde o cenzuru a omezení svobody slova.

“Tento zvyk ruské vlády umlčovat ty, kteří nesouhlasí či jsou kritičtí, musí skončit,“ uzavřel Dalhuisen.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...