Selhání evropských vlád zavinilo toxické znečištění v západní Africe

  Článek

Zastavte mučení publikován 11.10.2012

Mezinárodní korporace Trafigura před rokem 2006 ukládala toxický dopad v Abidžanu v Pobřeží slonoviny. Přes 100 tisíc lidí kvůli tomu muselo vyhledat lékařskou pomoc. Případ musí být ve Velké Británii vyšetřen, uvádí Amnesty International a nizozemská Greenpeace ve své nové zprávě.

Zpráva Toxická pravda je výsledkem tříletého vyšetřování a poskytuje hluboké poznání tragických chyb, které vedly ke zdravotní, politické a environmentální katastrofě. Detailně popisuje, jak bylo pohrdáno platnými zákony a jak mnohé vlády selhaly ve své povinnosti zastavit dovoz toxického odpadu do Abidžanu.

Zpráva také zpochybňuje legalitu vypořádání v Pobřeží slonoviny, které umožnilo Trafiguře vyhnout se stíhání za ukládání toxického odpadu. Díky rozhovorům s oběťmi skladování toxického odpadu a s lékařskými odborníky, kteří oběti ošetřovali, přináší dokument nové světlo do zničující dopad této katastrofy.

„Šest let uplynulo od doby, kdy se tato hrozná tragédie stala,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International a dodal: „Je nejvyšší čas, aby Trafigura nesla plnou právní odpovědnost za to, co udělala. Lidé v Abidžanu trpěli nejen selháním jejich vlastní vlády, ale taky selháním vlád v Evropě, které nedokázaly prosadit své vlastní zákony. Oběti stále čekají na spravedlnost a neexistují záruky, že se tento druh trestné činnosti korporací nebude opakovat .“

„Jde o případ firemní kriminality, zneužívání lidských práv a selhání vlád v ochraně lidí a životního prostředí. Případ odhaluje, jak se systémům na prosazování mezinárodního práva nepodařilo udržet krok s firmami, které působí nadnárodně, a jak jedna společnost byla schopna plně využít právních nejistot a mezer, což mělo ničivé následky,“ dodal výkonný ředitel Greenpeace Kumi Naidoo.

Případ ještě není u konce

Odpad byl původně ke zlikvidování přivezen do Nizozemska, ale Trafigura se rozhodla ho odvézt jinam, protože se jí cena zdála příliš vysoká. Nizozemské správní orgány nechaly loď odplout, ačkoli měly pochybnosti o jejím nákladu – to bylo vážné porušení nizozemských zákonných povinností.

V roce 2007 došlo k mimosoudnímu vyrovnání Trafigury a vlády Pobřeží slonoviny, čímž Trafigura získala imunitu z trestního stíhání. V občanskoprávních žalobách ve Velké Británii, podaných jménem některých z obětí, Trafigura dosáhla dalšího řešení bez přijetí své odpovědnosti. Nizozemský soud zjistil, že společnost je vinna z nedovoleného vývoz odpadu z Nizozemska, což je trestný čin, ale dalšími událostmi v Abidžanu se nezabýval.

Zpráva dále přináší komplexní návrhy pro mezinárodní společenství, aby se podobná tragédie nemohla opakovat. Jedním z nich je zásada, že nadnárodní společnosti nemohou mít možnost vyhnout se plné odpovědnosti za porušování lidských práv a životního prostředí.

Britská vláda musí začít trestní vyšetřování role Trafigury v případu, mnohá rozhodnutí vedoucích ke katastrofě učinila pobočka společnosti v Británii. Vláda Pobřeží slonoviny musí zajistit, že oběti obdrží plnou náhradu. Dále musí přehodnotit zákonnost dohody, která dala Trafiguře rozsáhlou imunitu před soudním stíháním v Pobřeží slonoviny.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...