Evropský parlament požaduje vyšetření tajných operací CIA v zemích EU

Parlament EU přijal zprávu, kterou vyzývá země unie k plnému vyšetření spolupráce se CIA při zřizování míst, kde byli drženi a mučeni podezřelí z terorismu. Amnesty International to vítá.

Amnesty International vítá nedávné hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku z 11. září – parlament 568 hlasy schválil zprávu o odpovědnosti evropských zemí za porušování lidských práv, včetně mučení. Zpráva požaduje, aby země splnily svou zákonnou povinnost a prozkoumaly svou roli v globálním tažení CIA, ke kterému patří tajná vězení, mučení či násilná zmizení údajných podezřelých z terorismu.

„Je to skvělý výsledek. Zpráva byla přijata jasnou většinou poslanců ze všech politických skupin. Už od roku 2007 jsme vedli kampaň, která upozorňovala na tuto problematiku. Stále však ještě zbývá hodně práce. Nyní je třeba, aby jednotlivé vlády začaly podnikat jasné a konkrétní kroky, aby se přestaly vyhýbat své zodpovědnosti,“ řekl Nicolas Beger, ředitel programu Amnesty International pro evropské instituce.

Amnesty International zahájila kampaň Odemkněte pravdu v Evropě ve stejnou dobu, kdy bylo schvalování zprávy ve finální fázi. Během ní byla poslána petice s tisíci podpisy Martinu Schulzovi, předsedovi Evropského parlamentu. Žádná země EU se dosud nevyrovnala s povinnosti vyšetřit svou roli v programech CIA.

Tajné lety CIA, utajené věznice v Evropě

Zpráva se zaměřuje na tři evropské země, o nichž je známo nebo se u nich předpokládá, že měly tajná vězení CIA: Litva, Polsko a Rumunsko. Všechny tři vlády popírají, že by byl někdo tajně zadržován na jejich území, ale důkazy nezveřejnily.

V Polsku vyšetřování ohledně tajného vězení CIA pokročilo jen málo, navíc státní zástupce odmítl, aby byla veřejnost adekvátně informována. Rumunsko kategoricky popřelo jakékoli zapojení do programů CIA, včetně důvěryhodných tvrzení o tajném vězení CIA a odmítlo další vyšetřování.

Navzdory čerstvým informacím o provedených letech do Litvy a z ní, které se objevily minulý týden, úřady ve Vilniusu stále odmítají znovuotevřít vyšetřování dvou tajných míst CIA zřízených v letech 2002 až 2004.

Ačkoli letové údaje a informace zveřejněné v roce 2011–12 jasně ukazují zapojení Dánska a Finska, obě vlády odmítly vyšetřit dodržování lidských práv. Finsko v červenci letošního roku odmítlo doporučení vyplývající ze zprávy OSN, která žádala vyšetření jeho role v programech CIA a odškodnění obětí.

Amnesty International bude i nadále usilovat o informace o lokalitách, které by mohly osvětlit, zda tam byl někdo zadržován.

31.5.2016

Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

30.9.2015

Mohammed ze Sýrie v panelu konference Knihovny VH

16.2.2016

Amnesty International k summitu V4: Pevnost Evropa není řešením!

Pondělní summit zemí V4 nepřinesl podle mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International výsledky, které by naznačovaly posun v řešení migrační krize.

30.9.2015

Podzimní akce v Knihovně VH