Prohlášení Amnesty International k výrokům premiéra Nečase

  Článek

Trest smrti publikován 11.9.2012

Amnesty International (AI) reaguje na výroky premiéra Petra Nečase na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, ve kterých se mimo jiné vyjadřoval k případu Pussy Riot a k situaci v Číně.

Amnesty International už 50 let řeší porušování lidských práv po celém světě. Činí tak zcela nezávisle na základě vlastního výzkumu a bez ohledu na politickou a ekonomickou situaci v daných zemích.

AI považuje proces s členkami Pussy Riot za politický a jejich stíhání za neoprávněné. Jejich protestní akce byla legitimní, byť možná urážlivá. Amnesty International pokládá všechny tři aktivistky za vězně svědomí, odsouzené za vyjádření svého přesvědčení.

AI rovněž vystupuje proti porušování lidských práv v Tibetu. Bez ohledu na názor na dalajlámu či jeho politickou roli Amnesty International dlouhodobě upozorňuje na fakt, že Čína nedodržuje základní lidská práva a svobody, včetně svobody projevu a svobody vyznání. Mniši a mnišky jsou mj. v klášterech podrobeni ponižujícím kontrolám, svévolným zadržením a permanentnímu oficiálnímu dohledu. Situaci pak v mnoha případech řeší sebeupalováním.

Amnesty International ČR je připravena dál nezávisle na politice plnit své poslání - prosazovat dodržování lidských práv u nás i ve světě.

Například mezi vězni, za které AI ČR bojuje kampaní 3 minuty stačí, je i tibetský filmař Dhondup Wangčchen, kterého čínské soudy poslaly na 6 let do vězení za natočení dokumentu o olympiádě v Pekingu.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...